Bănci și Asigurări

Leul castiga inca doi bani

12.01.2006, 18:46 11

Leul a inregistrat ieri a treia apreciere marcanta consecutiva. De la inceputul saptamanii, cursul oficial a coborat cu 4,11 bani, pana la 3,6322 lei pentru un euro. Numai la cotatia de ieri euro a pierdut 0,0196 unitati.

In acest timp dolarul a continuat sa se deprecieze, influentat si de evolutia cursului leu/euro. BNR a calculat ieri un curs de 3,0097 lei, cu 0,0072 de unitati mai jos fata de nivelul de marti.

Pe piata valutara interbancara cotatiile au coborat ieri pana la un nou minim al anului. Euro a inceput ziua la 3,6440/3,6490 lei, insa a pierdut teren inca din primele ore de tranzactionare. Astfel, cotatiile au coborat pana la un minim al zilei de 3.6290/3.6340 lei pentru un euro, dupa care au urcat usor spre inchiderea pietei.

"Evolutia cursului depinde si de volumele pe care BNR va accepta sa le atraga de pe piata monetara. Daca sterilizeaza peste 7 miliarde de lei, atunci am putea sa vedem vanzari agresive de valuta. Nu cred insa ca vom cobori prea rapid spre suportul 3,6300 lei pentru un euro, pentru ca s-ar activa ordine de marcare a profitului. Probabil euro va oscila la acest nivel inca o perioada", a comentat un dealer. Parerile in piata privind sursa vanzarilor mai mari de valuta din ultimele zile raman impartite. Unii dealeri dau drept sigure vanzari masive de valuta ale nerezidentilor, in timp ce altii spun ca ordinele ar putea proveni de la clienti comerciali sau chiar de la banci care isi ajusteaza pozitiile.

Oricum, volumul total tranzactionat pe piata a atins marti un nou maxim al anului, dupa ce a depasit pragul de 800 de milioane de euro. Operatiunile cu clientii au fost echilibrate, vanzarile depasind cumpararile cu mai putin de un milion, la un total de 542 de milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare a inregistrat o crestere sensibila, ajungand la 260 de milioane de euro.

BNR a anuntat ieri ca intentioneaza sa atraga 6 miliarde de lei (echivalentul a 1,6 miliarde de euro) prin vanzarea de certificate de depozit cu scadenta la trei luni. Dealerii spun ca dupa dobanzile la depozitele pe o zi au crescut usor, osciland intre 6%-7% pe an, insa anuntul nu a creat efecte vizibile si pe piata valutara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO