Bănci și Asigurări

Leul nou atarna greu in planurile de investitii ale bancilor

18.05.2005, 18:41 22

Banca Transilvania a anuntat ca introducerea leului greu va presupune investitii de aproximativ 3,1 milioane de euro pana la sfarsitul acestui an. Banii sunt necesari pentru adaptarea softului cu care functioneaza vechile bancomate, cat si pentru achizitionarea unor ATM-uri, deja echipate cu noul soft si cu casete pentru leul nou.

"Valoarea investitiei pentru adaptarea softului si schimbarea casetelor pentru vechile ATM-uri se cifreaza la aproximativ 110.000 de euro, restul de trei milioane de euro fiind destinate pentru achizitionarea a 150 de noi bancomate", a declarat pentru ZF Transilvania Marius Ursuti, directorul IT al Bancii Transilvania.

In prezent, institutia financiara clujeana detine 260 de ATM-uri, la care se testeaza noul soft pentru leul greu, urmand ca de la 1 iulie acestea sa fie functionale si sa afiseze atat valoarea ROL, cat si RON.

"Nu vom avea lei noi in bancomate decat de la 1 septembrie 2005, deoarece Banca Nationala a Romaniei nu are suficiente bancnote noi", a mai declarat Ursuti.

Pe de alta parte, BCR a anuntat ca pana la 30 iunie va avea 250 de ATM-uri pregatite sa elibereze bancnotele noi. "Am luat deja bancnotele de la BNR si suntem pregatiti sa facem fata cererilor", a declarat Eugenia Matis, directorul general al BCR Cluj.

"In prezent, in Romania exista 3.600 de ATM-uri care trebuie adaptate la noua moneda", a declarat Grigore Bace, directorul sucursalei Cluj a BNR.

BNR doreste o denominare pe o perioada mai lunga, iar conducerea bancii explica acest lucru prin faptul ca in depozitele bancii exista inca lei vechi, care sunt intr-o stare foarte buna. Astfel ca, pana in prima parte a anului 2006 vor fi scosi din circulatie aproximativ 50% din totalul leilor vechi, urmand ca restul sa mai circule pana la sfarsitul lui 2006. anca.rif@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO