Bănci și Asigurări

Leul pierde teren în absenţa cererii pentru titluri de stat în lei

Leul pierde teren în absenţa cererii pentru titluri de stat în lei

Autor: Ciprian Botea

22.02.2013, 00:03 327

Leul a pierdut ieri aproape tot ce a câştigat în faţa euro la începutul săptămânii din cauza unui nou val de pesimism în rândul investitorilor străini, care a condus la deprecierea tuturor monedelor din regiune. BNR a anunţat ieri un curs oficial de 4,3863 lei/euro, în creştere cu 0,2% faţă de miercuri.

Tensiunile au apărut după ce banca centrală americană (Fed) a publicat discuţiile de la ultima şedinţă de politică monetară, din luna ianuarie, când unii dintre membrii boardului şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la planul Fed de cumpă­ra­re de obligaţiuni de stat. "Cursul a mers în linie cu regiunea", a comentat un dealer.

Volatilitatea de pe pieţele internaţionale s-a reflectat şi în interesul străinilor pentru titluri de stat în lei, la licitaţia de ieri Ministerul Finanţelor strângând cerere pentru vânzarea de obligaţiuni pe trei ani de 1,6 miliarde de lei, adică dublu faţă de suma propusă iniţial. Spre comparaţie, la începutul anului cererea depăşea şi de 6-7 ori nivelul ofertei.

Finanţele au împrumutat ieri 800 milioane de lei prin vânzarea de obligaţiuni pe trei ani, plătind un randament de 6,65% pe an. Costul este uşor mai scăzut faţă de cel plătit la licitaţia anterioară cu titluri de stat, dar analiştii se aşteptau anterior la un randament chiar mai mic.

"Ne aşteptăm ca licitaţia de titluri de stat să confirme recenta revenire a apetitului investitorilor străini pentru obligaţiunile în lei", scriau analiştii ING într-o notă publicată anterior anunţării rezultatului licitaţiei. Aştep­tă­rile acestora indicau un randament de sub 5,6% pe an.

Optimismul analiştilor fusese alimentat de creşterea cererii pentru titluri de stat în lei la licitaţia de săptămâna trecută, precum şi de succesul emisiunii de bonduri în dolari cu scadenţa la zece ani. Totodată, piaţa fi­nan­­ciară a consemnat un nou episod de optimism la începutul acestei săptămâni, reflectat în scăderea până la 5,7% pe an a dobânzii Robor la 3 luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO