Bănci și Asigurări

Leul se clatină sub presiunile externe, iar cursul accelerează spre pragul de 4,5 lei/euro

Leul se clatină sub presiunile externe, iar cursul accelerează spre pragul de 4,5 lei/euro

Autor: Ciprian Botea

24.05.2012, 00:07 2323

Banca Naţională a afişat ieri un curs oficial de 4,4587 lei/euro, un nou vârf istoric, după o creştere de aproape un ban şi jumătate faţă de şedinţa anterioară. Leul a avut un moment de respiro la finalul săptămânii trecute, când cursul a scăzut uşor timp de trei şedinţe consecutive, dar tensiunile de pe pieţele externe au readus leul pe depreciere în ultimele trei zile.

Dealerii din bănci spun că leul s-ar fi depreciat mai mult dacă Banca Naţională nu ar fi intervenit constant în ultima lună, după căderea guvernului prin moţiune de cenzură şi reizbucnirea crizei datoriilor din zona euro. Leul a pierdut 1,8% din valoare în ultima lună, mai mult decât pe tot parcursul anului trecut, dar monedele din regiune au pierdut mai mult.

"Se poate ca leul să fi fost susţinut de banca centrală, dar susţinerea a părut limitată. Lipsa unei intervenţii valutare agresive ar trebui să menţină presiunea de depreciere şi presupunând că apetitul pentru risc la nivel internaţional nu va înregistra o modificare majoră, pare probabil ca leul să se îndrepte către un nou nivel de rezistenţă", spune Vlad Muscalu, economist al ING.

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR Mugur Isărescu, afirmă că banca centrală "monitorizează cu mare atenţie evenimentele şi foloseşte instrumentarul adecvat pentru ca şocurile provocate să aibă durată scurtă şi intensitate minimă", ceea ce sugerează anumite intervenţii în sprijinul monedei naţionale.

Principalele şocuri transmise în economie de mişcările cursului sunt legate de creşterea preţurilor exprimate în euro şi a restanţelor la creditele în valută. Circa 60% din creditele acordate populaţiei sunt în euro şi orice mişcare a cursului se transmite imediat în ratele lunare.

Dacă în momentul izbucnirii tensiunilor pe piaţa valutară analiştii din bănci se aşteptau ca volatilitatea cursului să fie de scurtă durată, acum aceştia încep să-şi modifice prognozele. Spre exemplu, presiunile de depreciere resimţite de leu în ultima perioadă i-au determinat pe austriecii de la Raiffeisen să-şi revizuiască drastic prognoza de curs pentru luna iunie: în loc de 4,35 lei/euro, cât estimau la începutul primăverii, acum noua estimare este de 4,45 lei pentru un euro, în urcare cu circa 2,3%.

În opinia analiştilor Raiffeisen balanţa riscurilor legate de această nouă prognoză înclină în direcţia unui leu şi mai slab, mai ales dacă situaţia de pe pieţele externe se deteriorează şi mai mult. Austriecii văd euro la 4,45 lei şi la sfârşitul anului, în condiţiile în care până de curând anticipau o uşoară întărire a leului în a doua jumătate a anului, spre 4,30 lei/euro.

"Credem că leul se va consolida în jurul nivelurilor actuale în trimestrele care urmează pentru că nu vedem niciun factor care ar putea susţine o apreciere pe termen scurt. Aversiunea faţă de risc şi incertitudinea rămân ridicate pe pieţele externe. Intrările nete de capital străin au scăzute în ultimele trimestre şi credem că vor rămâne aşa şi mai departe. Pe plan intern incertitudinea legată de direcţia politicilor publice pe termen mediu şi lung a crescut de asemenea", îşi explică Raiffeisen decizia de revizuire a prognozei de curs.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO