Bănci și Asigurări

Lichiditatile companiilor continua sa se deterioreze, indica datele BNR

Lichiditatile companiilor continua sa se deterioreze, indica datele BNR
09.07.2009, 00:00 23

Bancile s-au confruntat in mai cu peste 41.000 de cazuri in care nu au gasit suficienti bani in conturile firmelor pentru a onora cecurile sau biletele la ordin emise de acestea, numarul urcand astfel din nou dupa o scadere usoara in aprilie.
Sumele refuzate la plata au urcat in mai pana la 677 de milioane de lei (circa 161 de milioane de euro) fata de putin sub 642 de milioane de lei in luna precedenta, arata datele BNR.
Fata de mai 2008, sumele refuzate la plata sunt de aproape trei ori mai mari, in timp ce numarul refuzurilor este dublu.
Majorarea, in mai, a sumelor refuzate la plata vine in conditiile in care in luna anterioara valoarea acestora coborase cu 3,5%, iar numarul refuzurilor se afla in scadere cu circa 8%. Analistii spun ca nu ar fi surprinzator ca in lunile urmatoare sa se inregistreze in continuare o crestere a refuzurilor la plata cu instrumente de debit ca urmare a inrautatirii situatiei economice.
"Atat timp cat evolutia economica este dificila nu vad o imbunatatire a situatiei platilor. Lichiditatea scade pentru agentii economici, in conditiile in care acestia isi incaseaza din ce in ce mai greu banii pe facturile emise", a declarat Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
In acelasi timp, scaderea consumului si implicit a vanzarilor inregistrate de firme si conditiile restrictive de creditare reprezinta alti factori de blocaj, apreciaza analistii.
Cele mai multe refuzuri se inregistreaza la decontarea biletelor la ordin, sumele inregistrate in cazul acestora ridicandu-se la peste 613 milioane de lei (145 de milioane de euro), cu 36 de milioane de lei mai mult decat in aprilie.
In schimb, sumele refuzate la plata cecurilor emise de agentii economici au scazut de la 64,4 milioane de lei la 64,1 milioane de lei (15,2 milioane de euro). Biletele de ordin sunt, in acelasi timp, instrumentele de plata cel mai des folosite de catre companii.
In mai, numarul titularilor de cont la plata cu instrumente de debit s-a ridicat la 12.779, cu 36 mai multi decat in luna anterioara. Firmele reprezentau peste 95% dintre acestia, adica 12.228. Totusi, ritmul anual de crestere a numarului titularilor care au generat incidente a incetinit in mai pana la 95%, fata de 115% in aprilie.
Inrautatirea situatiei economice sau conditiile dificile de creditare nu sunt insa singurii factori care contribuie la cresterea incidentelor de plati.
"Exista bineinteles si un efect de baza. In conditiile in care instrumentele de debit devin din ce in ce mai uzitate este normal ca numarul refuzurilor la plata sa creasca la randul sau", a mai precizat Anghel. In ultimii patru ani, de exemplu, sumele refuzate la plata prin astfel de instrumente au crescut de aproape opt ori. Informatiile privind incidentele de plata sunt gestionate de catre banca centrala printr-un organism specializat, Centrala Incidentelor de Plati. Potrivit reglementarilor BNR, este considerata incident de plata neindeplinirea intocmai si la timp a obligatiilor bancilor participante, inaintea sau in timpul procesului de decontare a instrumentului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO