Bănci și Asigurări

Lipsa leilor din piata arunca dobanzile la 14% la plasamentele pe termen scurt

11.02.2008, 19:35 16

Dobanzile cerute de banci pentru plasamentele pe piata monetara au sarit vineri la 11% - 13% pe an pentru scadentele scurte, in conditiile in care lichiditatea a scazut semnificativ.
Dealerii spun ca dobanzile vor ramane ridicate si in zilele urmatoare, in conditiile in care nu sunt asteptate intrari importante de fonduri. Pe parcursul saptamanii trecute BNR a atras depozite cu maturitatea de 14 zile in valoare de 4,62 miliarde de lei, iar Trezoreria a absorbit 828 de milioane de lei, prin vanzarea de obligatiuni pe trei ani.
Pe fondul cererii ridicate de lei, bancile au platit dobanzi de 13% pe an chiar si pentru scadenta de o luna, cu 4 puncte procentuale peste rata de politica monetara a BNR, setata la 9% pe an.
"Dobanzile au crescut puternic, pe fondul lipsei de lichiditati de pe piata monetara, dupa ce o banca locala importanta a vandut agresiv euro pe piata valutara, atragand lei in ultimele doua saptamani", comenteaza Alexandru Anghel, dealer-sef la Egnatia Bank. Inca de la sfarsitul lunii ianuarie, cand euro urcase spre 3,8 lei, pe piata au aparut suspiciuni privind o posibila interventie indirecta a BNR prin intermediul unei banci locale importante, pentru sustinerea leului.
Anghel subliniaza ca, in ciuda vanzarilor importante de valuta, leul nu a reusit sa se aprecieze, in conditiile in care fondurile de hedging de la Londra au cumparat agresiv euro.
In ultima perioada BNR a dat insa semnale puternice ca nu este confortabila tendinta de depreciere rapida a leului, economistul-sef al bancii afirmand chiar ca nivelul de 4 lei pentru un euro nu va fi atins.
In sedinta de tranzactionare de vineri cotatiile pe piata valutara de la Bucuresti au oscilat intr-o banda ingusta, in jurul nivelului de 3,67 lei pentru un euro.
Maximul zilei a fost atins la nivelul de 3,6850 lei pentru un euro, insa cotatiile au revenit pe un trend descendent in ultima parte a zilei.
BNR a calculat vineri un curs de 3,6760 lei pentru un euro, cu 0,9 bani peste nivelul din ziua precedenta.
Aceasta a fost a cincea zi consecutiva in care euro a inregistrat aprecieri la cursul oficial, dupa ce atinsese pe 4 februarie un minim de 3,6 lei.
Dolarul a castigat vineri 3,21 bani, urcand la 2,5381 lei, dupa ce s-a apreciat sensibil in fata euro pe pietele internationale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO