Bănci și Asigurări

Maghiarii de la OTP au avut pierderi de 62 mil. lei

Banca operează printr-o reţea de 84 de sucursale şi are 993 de angajaţi. Mediafax Foto

Banca operează printr-o reţea de 84 de sucursale şi are 993 de angajaţi. Mediafax Foto

Autor: Ciprian Botea

09.03.2014, 20:14 655

OTP Bank, subsidiara locală a celui mai mare grup financiar din Ungaria, a înregistrat anul trecut o pierdere netă de circa 62 milioane de lei (14 mil. euro), cu 27% sub rezultatul negativ din 2012, în condiţiile în care a încasat mai mulţi bani din comisioane şi a avut costuri mai mici cu provizioanele de risc, potrivit raportului anual publicat de grup la Budapesta.

Veniturile operaţionale s-au majorat cu 3% şi au ajuns la 303 milioane de lei (69 mil. euro), fiind susţinute de înca­sările din taxe, comisioane şi alte venituri cu excepţia celor din dobânzi. Veniturile din comisioane s-au majorat cu o treime, la 34 mil. lei, dar cele din dobânzi s-au diminuat cu 10%, la 212 mil. lei.

„Venitul net din dobânzi a fost afectat de cheltuielile mari cu dobânzile generate de strategia de creştere a depozitelor. Pe partea de creditare, activitatea a fost susţinută de vânzările de împrumuturi de consum. Activitatea intensă de creditare şi de atragere de depozite a fost principala sursă din spatele creşterii substanţiale a veniturilor din comisioane“, scrie în raportul anual al grupului.

OTP Bank a ajuns la sfârşitul anului trecut la un volum de depozite de aproape 3 miliarde de lei (680 mil. euro), cu 30% peste nivelul din decembrie 2012.

Principalul motor de creştere au fost depozitele corporate. Strategia băncii de a se baza mai mult pe resurse locale este similară cu cea a tuturor subsidiarelor de bănci străine, care au pierdut în criză o parte din sprijinul financiar al acţionarilor.

Stocul de credite s-a majorat în paralel cu 4% şi a ajuns la 6 miliarde de lei (1,35 mld. euro). Finanţările corporate au crescut cu 6%. Raportul credite/depozite s-a îmbunătăţit în acest context până la 200%, faţă de 250% în anul anterior, ceea ce reflectă o reducere semnificativă a dependenţei faţă de finanţările primite de la banca-mamă.

Cu toate acestea, grupul susţine în continuare dezvoltarea băncii locale, maghiarii fiind printre potenţialii cumpărători de active din sistemul bancar, în contextul în care mai multe bănci străine se pregătesc să iasă de pe piaţă.

OTP devenise în ultimii ani cum­părătorul de serviciu din sistemul bancar, fără să ajungă însă la niciun rezultat concret în urma negocierilor. Gheaţa tranzacţiilor bancare a fost spartă anul trecut, prin vânzarea unor bănci de talie redusă, iar anul acesta sunt programate la vânzare bănci precum Volksbank, Millennium sau Marfin.

OTP Bank se afla la finalul anului trecut pe locul 18 în sistemul bancar, cu o cotă de piaţă de circa 1,3%.

Banca administrează active de 6,8 miliarde de lei (1,5 mld. euro), operează printr-o reţea de 84 de sucursale şi avea la sfârşitul lunii decembrie 993 de angajaţi. Numărul angajaţilor a rămas constant anul trecut, în timp ce cheltuielile operaţionale s-au redus cu un procent şi au ajuns la 196 mil. lei. Raportul cost/venit s-a îmbu­nătăţit uşor, până la 65%.

OTP Bank şi-a redus cu 10% şi costurile cu provizioanele constituite pentru acoperirea pierderilor din credite neperformante, până la 168 mil. lei, dar stocul de credite neperformante a continuat să crească cu două cifre.

Banca avea credite cu întârzieri la plată mai mari de 90 de zile de circa 1,1 miliarde de lei, cu 16% peste nivelul din decembrie 2012.

Rata creditelor neperformante a crescut astfel cu circa două puncte procentuale, la 17,8%, fiind totuşi sub media sistemului bancar.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.03.2014

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO