Bănci și Asigurări

Majorare de 14 mil. euro la Asiban

07.11.2006, 17:52 11

Actionarii societatii de asigurari Asiban au hotarat ieri majorarea capitalului social cu 51 mil. lei (14,4 mil.euro), la 76 de mil. lei (21,5 mil. euro), majorarea de capital fiind necesara pentru ca Asiban sa iasa de sub procedura de redresare financiara dictata de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.
Cei 4 actionari importanti, BCR, CEC, BRD si Banca Transilvania, au subscris in cote egale, urmand ca varsarea sumelor subscrise sa se faca cel mai tarziu la 17 noiembrie, anul acesta, potrivit reprezentantilor companiei.
"Vom reusi cu ajutorul acestei majorari de capital sa depasim dificultatile create din cresterea daunelor din asigurarile auto", a spus Mugurel Ceraceanu, directorul general al Asiban.
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a anuntat, pe 26 octombrie, ca Asiban a intrat in procedura de redresare financiara, intrucat indicatorii financiari nu se mai incadrau in limitele prevazute de reglementarile in domeniu. CSA le-a cerut atunci actionarilor Asiban sa-si majoreze capitalul cu cel putin 10 milioane de euro, potrivit unor surse oficiale.
"Majorarea de capital va asigura functionarea in conditiile indeplinirii raportului cerut de norme dintre marja de solvabilitate disponibila si marja de solvabilitate minima pentru asigurarile generale", spun reprezentantii companiei.
Asiban a incheiat primele noua luni ale anului cu o pierdere de 4,2 mil. euro (15 mil. lei), conform unor surse din piata. Totodata, in trimestrul intai din acest an compania a obtinut un profit de 18.000 de euro, fata de 2 mil. euro in aceeasi perioada a lui 2005.
Desi in primele 9 luni subscrierile au fost 93,25 de milioane de euro (330,1 mil. lei), in crestere cu 32% fata de aceeasi perioada din 2005, daunele mari pe care le-a avut de platit Asiban au facut ca primele 9 luni sa se incheie cu pierderi. Compania a platit in primele noua luni daune de aproape 48 de milioane de euro (169,7 mil. lei), in crestere cu 83% fata de primele trei trimestre din 2005. Astfel, cresterea daunelor brute platite a fost de peste doua ori mai rapida decat cresterea subscrierilor.
Compania a avut de platit daune mari si pe segmentul asigurarilor de credite si garantii. Daunele aferente asigurarilor de credite si garantii s-au ridicat in primele 9 luni la aproximativ 14 mil. euro (50 mil. lei), cu 25% mai ridicate decat in 2005.
Anul acesta Asiban a pierdut unul dintre cei mai importanti clienti pe asigurari de credite, BRD SocGen.
In 2005 compania a fost una dintre cele mai profitabile companii de pe piata, cu o cifra de afaceri de 97 mil. euro si un profit net de 4,4 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO