Bănci și Asigurări

Majorari de capital de 91 mil. euro la companiile de pensii

20.05.2008, 20:55 21

Companiile de pensii obligatorii (pilonul II) au realizat anul trecut majorari de capital in valoare totala de 91 mil. euro (peste 316,8 mil. lei), potrivit raportului anual al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Administratorii care au realizat majorari de capital au fost ING Fond de Pensii, Interamerican Pensii, Aviva Pensii, BT Aegon si Generali Fond de Pensii.
Cel mai mare aport de capital l-au realizat actionarii ING, liderul pietei de pensii obligatorii, care au adus aproape 60 mil. euro (212 mil. lei), urmati de cei ai Aviva - 13,3 mil. euro (47,8 mil. lei) si de actionarii Interamerican - 12,1 mil. euro (43,7 mil. lei).
In urma acestor majorari, capitalul social total al administratorilor de fonduri de pensii obligatorii a ajuns la circa
189 mil. euro (679 mil. lei), potrivit raportului CSSPP, ceea ce inseamna ca majorarile au dublat capitalul initial.
"Investitiile totale ale companiilor de pensii au fost insa mult mai mari decat cheltuielile cu capitalul social. In cele patru luni de aderare initiala la fondurile de pensii private, companiile de administrare au majorat aproape continuu comisioanele platite agentilor de marketing. Aceasta a fost cauza principala a cresterii cheltuielilor de atragere a clientilor, impreuna cu participarea mult peste asteptari la fondurile de pensii", se precizeaza in raportul Comisiei.
Alte cheltuieli importante au fost cele legate de publicitatea pentru promovarea fondurilor, dar si cele administrative si operationale.
Dupa cele patru luni de aderare la fondurile de pensii obligatorii si dupa loterie cei mai mari jucatori din piata sunt ING Fond de Pensii (1,38 mil. participanti), Allianz-Tiriac Pensii Private (peste un milion de participanti) si Generali Fond de Pensii (circa 390.000 de participanti).
Primele contributii la fondurile de pensii obligatorii urmeaza sa fie virate astazi de catre Casa Nationala de Pensii, valoarea acestora fiind de 2% din veniturile brute lunare ale fiecarui participant.
In urmatorii ani, contributia va creste cu 0,5 puncte pe an, pana la 6% in opt ani.
In ceea ce priveste contributiile platite pentru pensiile facultative (pilonul III), raportul CSSPP precizeaza ca, in medie, acestea au fost anul trecut de 10% din salariul mediu brut pe economie, adica peste 40 de euro pe luna.
Nivelul comisioanelor percepute de administratorii de fonduri de pensii facultative a fost de circa 5,7%, potrivit raportului CSSPP, care precizeaza ca valoarea contributiilor brute a fost de 14,98 mil. lei in 2007, iar cea a contributiilor nete - de peste 14,12 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO