Bănci și Asigurări

Manfred Wimmer, vicepreşedintele Erste Group pe financiar: Am investit peste 8,6 mld. euro în România şi vom continua să finanţăm economia

Am investit peste 8,6 mld. euro în România şi vom continua să finanţăm economia

Expunerea austriecilor de la Erste pe România a atins un vârf de 8,63 mld. euro la sfârşitul lui 2011

Autor: Voican Razvan

10.02.2012, 19:22 1636

Expunerea austriecilor de la Erste pe România a atins un vârf de 8,63 mld. euro la sfârşitul lui 2011, în pofida unei scăderi consemnate în trimestrul III. Acţionarul majoritar al BCR se aşteaptă să crească expunerea în pas cu mersul economiei.

Erste Group, acţionarul majoritar al BCR, a înregistrat în trimestrul al treilea al anului trecut o scădere a expunerii brute pe România cu aproape jumătate de miliard de euro, în principal ca urmare a rambursării unor credite şi a restrângerii portofoliului de titluri de stat, însă în T4 expunerea i-a crescut cu circa 600 mil. euro, austriecii încheind astfel anul la un maxim de 8,63 mld. euro.

Nivelul expunerii de la finalul lui 2011 este cu 736 mil. euro mai mare decât în martie 2011, când a expirat angajamentul principalelor bănci străine de a menţine finanţările pe România asumat în cadrul Iniţiativei de la Viena.

Din martie 2009, când a fost încheiată înţelegerea de la Viena şi până la sfârşitul lui 2011, expunerea grupului austriac care controlează cea mai mare bancă din România a crescut cu peste 1,8 miliarde de euro, potrivit datelor furnizate de Erste Group Ziarului Financiar.

Erste devine astfel prima mare bancă străină care face publice date exacte privind volumul expunerii locale şi evoluţia acestuia, dincolo de angajamentele la nivel declarativ privind menţinerea finanţărilor pentru România.

Manfred Wimmer, vicepreşedinte executiv pe financiar al Erste Group (CFO) şi vicepreşedinte al consiliului de supraveghere al BCR, spune că este importantă analizarea expunerilor pe un interval de cel puţin un an, fără a da prea multă greutate schimbărilor trimestriale care pot rezulta din diferite evoluţii ale businessului curent, şi precizează că cifrele de mai sus sunt calculate pe baza metodologiei de raportare a expunerilor către Banca Naţională a României.

Cu toate că înţelegerea stabilită cu băncile străine prin Iniţiativa de la Viena a expirat, acestea continuă să transmită periodic date la BNR în formatul iniţial proiectat pentru monitorizarea expunerilor.

"Cifrele pe care le raportăm către Banca Naţională a României includ participaţia noastră în BCR (mergem spre 93,52%), finanţarea Erste Group pentru BCR, operaţiunile comerciale transfrontaliere ale Erste Group şi expunerea Erste Group pe titlurile româneşti, dar nu includ expunerea locală a BCR", a explicat Wimmer pentru Ziarul Financiar.

Subiectul expunerii băncilor străine pe România a revenit în atenţie după ce Banca Reglementelor Internaţionale (BIS) cu sediul la Basel şi supranumită "banca băncilor centrale" a publicat recent statisticile pe trimestrul III din 2011 privind expunerile transfrontaliere ale băncilor. BIS este singura instituţie care centralizează astfel de date la nivel internaţional, iar cifrele pe T3 din 2011 indică o scădere semnificativă a expunerii băncilor austriece în particular faţă de România. Datele BIS au ridicat semne de întrebare în contextul în care Andreas Treichl, şeful Erste Group, şi Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank România, tocmai fuseseră în audienţă la preşedintele Traian Băsescu pentru a-l asigura că băncile lor nu-şi vor reduce finanţările pentru România.

În acest context, interpretarea primară cum că austriecii ar fi tăiat expunerile a stârnit controverse, bancherii acuzând citirea incorectă a cifrelor BIS. Nu a fost însă prima dată când cifrele BIS au fost preluate în presă în acelaşi registru, însă atunci când indicau creşteri ale expunerilor sau scăderi modice nu stârneau dezbateri.

"Discuţia despre expunerea băncilor străine nu este de dată recentă, iar neconcordanţa dintre diversele definiţii ale expunerii provoacă o şi mai mare confuzie în rândul publicului cu privire la acest subiect", spune Manfred Wimmer.

El arată că spre deosebire de raportările către BNR, statistica BIS cuprinde creanţele transfrontaliere ale băncilor în toate monedele plus creanţele locale în valută ale subsidiarelor, dar şi creanţele locale în monedă locală ale subsidiarelor băncilor care raportează. De asemenea, în raportările BNR nu este reflectată componenta de fond comercial de la BCR, pe care Erste a ajustat-o cu 700 mil. euro în 2011, dar care se regăseşte în raportările către Banca Austriei. Wimmer subliniază că la sfârşitul lui 2011 Erste a participat cu circa 100 mil. euro la majorarea capitalului BCR.

De fapt, Erste raportează direct doar către BNR şi către banca centrală a Austriei, BIS preluând cifre de la aceasta din urmă şi tratându-le după o metodologie proprie.

În paranteză fie spus, multitudinea de raportări diferite pe care trebuie să le facă băncile înseamnă un consum important. "În Austria înaintăm aproape 1.000 de rapoarte pe an şi tri mitem aproape două milioane de date băncii naţionale." Wimmer consideră totuşi demn de luat în calcul un set de date din statistica BIS care arată că în T3 din 2011 creanţele băncilor austriece pe România au scăzut cu 1,7 mld. euro faţă de T2, până la 29 mld. euro.

Comparativ cu trimestrul 3 din 2010 datele indică însă o uşoară creştere.

"Interpretarea pe care o dăm noi ultimelor date publicate de BIS este că fluctuaţia creanţelor austriece scadente din trimestrul al treilea 2011 apare ca rezultat al unei scăderi a expunerilor locale şi numai o treime din modificare a fost generată de reducerea finanţărilor intra-group. Însă pentru a identifica o tendinţă se impune analizarea unui interval de timp de cel puţin un an, fără a da prea multă greutate schimbărilor trimestriale", afirmă şeful finanţelor Erste Group.

El spune că din punctul de vedere al Erste, ceea ce contează este angajamentul faţă de piaţa locală şi, bineînţeles, nivelul activităţii de creditare. "Acest angajament include portofoliul de credite locale, precum şi asigurarea capitalului şi a fondurilor necesare pentru activităţile de creditare respective, iar Erste Group şi-a majorat expunerea pe România în ultimul an, la nivel de capital propriu al BCR, finanţare, portofoliu de credite locale."

Fostul preşedinte executiv interimar al BCR şi responsabil cu proiectul de participare a austriecilor la privatizarea băncii româneşti afirmă că Erste şi filiala sa locală vor continua să finanţeze economia în anii următori, conform angajamentului asumat faţă de dezvoltarea pe termen lung a României, precizând însă că prioritară va fi finanţarea în lei.

"La acordarea de credite noi vom da prioritate împrumuturilor în lei şi ne vom menţine abordarea conservatoare în privinţa creditării în valută."

Wimmer se aşteaptă ca expunerea pe România să crească pe mai departe în raport cu refacerea încrederii consumatorilor şi cu revenirea creşterii economice. "Erste Group va rămâne prin BCR principalul susţinător al economiei româneşti."

Până în prezent, Erste Group a investit peste 8,6 miliarde euro în România, prin BCR şi ca investiţii directe în expunerea comercială românească. De asemenea, austriecii derulează în prezent tranzacţii cu SIF-urile în vederea majorării participaţiei în BCR la 93,52% - în prezent Erste deţine 89,12% din acţiuni. Recent au lansat şi o ofertă pentru ultimii acţionari minoritari individuali, fiind dispuşi să plătească 1,09 lei pe acţiune.

Ce înseamnă expunerea unei bănci străine pe România


Aceasta este reprezentată de pierderea potenţială maximă pe care banca respectivă ar suferi-o dacă un client sau toţi clienţii locali ar intra în default. Aşadar expunerea se referă la creditele de recuperat de la clienţi, la credite şi angajamente netrase, obligaţiuni, participaţii la capital şi produse derivate. De regulă se face diferenţierea între expunerile consolidate (care se referă la expunerea intragrup - de exemplu capitalul propriu dintr-o filială locală şi refinanţarea se compensează reciproc, şi include şi expunerile locale ale sucursalei) şi expunerile neconsolidate.

Isărescu: Băncile ar putea să publice date despre finanţările de la băncile-mamă

Banca Naţională priveşte expunerile băncilor străine pe România dintr-un unghi diferit faţă de Banca Reglementelor Internaţionale (BIS) în sensul că dacă o filială locală reduce volumul creditelor în lei acordate din resurse interne, această mişcare intră în statisticile BIS ca o reducere a expunerii, însă o asemenea interpretare nu ar fi corectă după judecata BNR, a explicat guvernatorul Mugur Isărescu. Întrebat cum comentează ultimele statistici publicate recent de Banca Reglementelor Internaţionale privind expunerea băncilor străine pe România, Isărescu a afirmat recent că "cifrele sunt vizibil diferite" şi că presa "are tot dreptul să fie procupată" de subiect. "Cifrele nu sunt relevante. Sunt vizibil diferite. Dacă Raiffeisen nu mai dă atâtea credite din resurse interne, la BIS apare ca fiind o reducere a expunerii. Pe judecata noastră nu ar fi o interpretare corectă. În esenţă, de aici apare diferenţa." Guvernatorul afirmă că după datele urmărite de Banca Naţională nu a existat o "reducere majoră" a expunerilor băncilor străine pe România, aşa cum rezultă din statisticile Băncii Reglementelor Internaţionale. Pe de altă parte, el a amintit de dependenţa mare a băncilor cu capital străin de resursele externe de la băncile-mamă. Isărescu spune că se observă "diferenţieri majore", dar BNR nu poate publica date pentru că "nu-i permite statutul", în timp ce băncile comerciale ar putea să publice aceste date.Banca Naţională priveşte expunerile băncilor străine pe România dintr-un unghi diferit faţă de Banca Reglementelor Internaţionale (BIS) în sensul că dacă o filială locală reduce volumul creditelor în lei acordate din resurse interne, această mişcare intră în statisticile BIS ca o reducere a expunerii, însă o asemenea interpretare nu ar fi corectă după judecata BNR, a explicat guvernatorul Mugur Isărescu. Întrebat cum comentează ultimele statistici publicate recent de Banca Reglementelor Internaţionale privind expunerea băncilor străine pe România, Isărescu a afirmat recent că "cifrele sunt vizibil diferite" şi că presa "are tot dreptul să fie procupată" de subiect. "Cifrele nu sunt relevante. Sunt vizibil diferite. Dacă Raiffeisen nu mai dă atâtea credite din resurse interne, la BIS apare ca fiind o reducere a expunerii. Pe judecata noastră nu ar fi o interpretare corectă. În esenţă, de aici apare diferenţa." Guvernatorul afirmă că după datele urmărite de Banca Naţională nu a existat o "reducere majoră" a expunerilor băncilor străine pe România, aşa cum rezultă din statisticile Băncii Reglementelor Internaţionale. Pe de altă parte, el a amintit de dependenţa mare a băncilor cu capital străin de resursele externe de la băncile-mamă. Isărescu spune că se observă "diferenţieri majore", dar BNR nu poate publica date pentru că "nu-i permite statutul", în timp ce băncile comerciale ar putea să publice aceste date.

Şeful finanţelor Erste despre subiectul expunerii băncilor străine pe România

  • Discuţia despre expunerea băncilor străine nu este de dată recentă, iar neconcordanţa dintre diversele definiţii ale expunerii provoacă o şi mai mare confuzie în rândul publicului cu privire la acest subiect.

  • Statistica BIS (Banca Reglementelor Internaţionale) cuprinde creanţele transfrontaliere ale băncilor în toate monedele plus creanţele locale în valută ale subsidiarelor, dar şi creanţele locale în monedă locală ale subsidiarelor băncilor care raportează.

  • Cifrele raportate către Banca Naţională a României includ participaţia noastră în BCR (mergem spre 93,52%), finanţarea Erste Group pentru BCR, operaţiunile comerciale transfrontaliere ale Erste Group şi expunerea Erste Group pe titlurile româneşti, dar nu includ expunerea locală a BCR.

  • Raportarea noastră către BNR se face cu un alt scop faţă de datele difuzate de BIS. Raportul privind expunerea pe România pe care continuăm să-l transmitem periodic către BNR a fost proiectat pentru a monitoriza angajamentul nostru privind expunerea conform Iniţiativei de la Viena, în timp ce BIS publică trimestrial o serie de statistici privind expunerile bancare internaţionale.

  • Interpretarea pe care noi o dăm ultimelor date publicate de BIS este că fluctuaţia creanţelor austriece scadente din trimestrul al treilea din 2011 apare ca rezultat al unei scăderi a expunerilor locale şi numai o treime din modificare a fost generată de reducerea finanţărilor intra-group.

  • Pentru a identifica o tendinţă se impune analizarea unui interval de timp de cel puţin un an, fără a da prea multă greutate schimbărilor trimestriale.

  • Din punctul nostru de vedere, ceea ce contează este angajamentul nostru faţă de piaţă şi, bineînţeles, nivelul activităţii de creditare. Acest angajament include portofoliul de credite locale, precum şi asigurarea capitalului şi a fondurilor necesare pentru activităţile de creditare.

  • Erste Group şi-a majorat constant expunerea pe România în ultimul an, la nivel de capital propriu al BCR, finanţare, portofoliu de credite locale.

  • Erste Group şi BCR vor continua să finanţeze economia românească. Totuşi, la acordarea de noi credite vom da prioritate creditelor în monedă locală şi vom păstra abordarea conservatoare faţă de creditarea în valută.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO