Bănci și Asigurări

Erste şi Raiffeisen afirmă că şi-au menţinut expunerea pe România în 2011

Erste şi Raiffeisen afirmă că şi-au menţinut expunerea pe România în 2011

Foto: Shutterstock

Autor: Razvan Voican

04.02.2012, 19:05 998

Austriecii de la Erste Group, care controlează BCR - cea mai mare bancă de pe piaţă, aveau la sfârşitul lui 2011 o expunere de peste 8,6 miliarde de euro pe România, în timp ce media pe parcursul anului trecut s-a situat la circa 8,5 miliarde, afirmă reprezentanţii băncii citând raportările pe care le-a făcut către Banca Naţională a României.

"Cifrele Băncii Reglementelor Internaţionale (BRI) contrazic realitatea, fiind probabil influenţate de fluctuaţia cursului de schimb euro/leu."

Aceasta este singura explicaţie pe care o găseşte Erste în replică la interpretarea dată în ZF cifrelor publicate de instituţia internaţională de la Basel conform căreia băncile austriece şi-ar fi redus expunerea pe România cu 1,9 mld. euro în trimestrul al treilea de anul trecut comparativ cu trimestrul al doilea.

Erste nu oferă însă date privind situaţia expunerii în trimestrul al treilea corespunzător perioadei în discuţie pe baza datelor BRI. În trimestrul al treilea leul s-a depreciat în raport cu euro cu 2,1%.

Oricum, Banca Reglementelor Internaţionale publică date în dolari americani, aşa încât influenţele de curs ar putea fi mai complicate, însă nu într-atât încât să justifice diferenţe de miliarde în expunerile băncilor.

După datele în dolari, băncile austriece şi-au redus bilanţurile pe relaţia cu România cu 5,5 miliarde de dolari în trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul al doilea.

Totuşi, Erste ţine să sublinieze că faţă de martie 2009, când a fost iniţiat acordul de la Viena privind menţinerea expunerilor celor mai mari bănci străine (expirat în primăvara anului trecut) şi până la sfârşitul lui 2011, expunerea sa pe România a crescut cu 1,8 miliarde de euro.

De asemenea, austriecii afirmă că doar statistica Băncii Naţionale, care este agreată de Banca Centrală Europeană, prezintă o imagine corectă a expunerii transfrontaliere a băncilor străine.

Numai că această statistică nu este publică într-o formă defalcată pe ţări, atât BNR, cât şi băncile însele evitând să prezinte periodic cifre exacte privind nivelurile expunerilor.

În schimb, datele Băncii Reglementelor Internaţionale (BRI) sunt la liber, cu actualizare trimestrială şi se bazează pe cifre preluate de la băncile centrale naţionale care îi sunt membre (acţionari). Şi cu toate acestea, statisticile publicate de această instituţie devin subiect de controverse.

Bancherii se întrec în a vorbi despre metodologia neobişnuită folosită de către BRI şi despre interpretări eronate ale acesteia, însă nu se grăbesc să publice statistici alternative care să fie şi conforme cu realitatea.

La rândul lor, austriecii de la Raiffeisen afirmă că nu şi-au redus expunerile pe România în trimestrul al treilea al anului trecut, menţinând relativ constant nivelul acestora şi la nivelul întregului an 2011, însă au altă explicaţie decât Erste referitor la scăderea reflectată de cifrele BRI.

"Poziţia noastră a rămas stabilă. Cel mai probabil diferenţele apărute în statisticile Băncii Reglementelor Internaţionale între expunerile din trimestrul al treilea faţă de trimestrul al doilea au la bază schimbări intervenite în raportările contabile ale băncilor luate în calcul", spun reprezentanţii Raiffeisen.

Cifrele publicate de BRI au stârnit dezbateri aprinse pe piaţă privind situaţia reală care se află în spatele acestora. Raiffeisen spune că a făcut verificări şi la nivel local, şi la nivelul băncii-mamă, şi nu a indentificat mişcări pe expunerile proprii care să justifice scăderea indicată de BRI pe segmentul băncilor austriece.

Printre explicaţiile vehiculate pe piaţă se numără efectul transferării Volksbank România pe un vehicul financiar care nu este societate bancară şi astfel banca locală este posibil să nu mai fi apărut în raportările către BRI. De asemenea, este luată în calcul decizia Erste de a amortiza fondul comercial al BCR cu 627 mil. euro, numai că această decizie a fost anunţată pe 10 octombrie, adică în trimestrul al patrulea, în timp ce datele BRI se referă la trimestrul al treilea.

Metodologia BRI rămâne o nebuloasă în condiţiile în care băncile comerciale nu fac raportări direct către această instituţie, aceasta preluând date de la băncile centrale.

Pe de altă parte, băncile evită să fie foarte transparente în privinţa expunerilor pe România în particular, unele grupuri din zona euro evitând să publice cifre privind expunerea pe România chiar şi în raportările făcute către Autoritatea Bancară Europeană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO