Bănci și Asigurări

Erste a făcut o remaniere radicală în managementul BCR: a numit un nou preşedinte executiv, un nou director financiar, un nou director de operaţiuni şi a adus doi noi vicepreşedinţi

Erste a făcut o remaniere radicală în managementul BCR: a numit un nou preşedinte executiv, un nou director financiar, un nou director de operaţiuni şi a adus doi noi vicepreşedinţi

Autor: Cristian Hostiuc

27.01.2012, 13:18 4114

BCR, cea mai mare bancă de pe piaţa locală, a anunţat vineri numirea unui nou preşedinte executiv (CEO) precum şi modificări în structura Comitetului Executiv, organismul care conduce zi de zi banca.

Cehul Tomas Spurny, 46 de ani, devine astfel noul preşedinte executiv al BCR

Cine este cehul american care lucrează în Ungaria şi pe care Erste l-a instalat la conducerea BCR

Decizia a fost luată de Consiliul de Supraveghere al băncii, condus de Andreas Treichl, preşedintele Erste, grupul austriac care controlează BCR.

Banca are un nou vicepreşedinte executiv financiar (CFO), în locul lui Helmuth Hintringer fiind numit Bernd Mittermair.

Martin Skopec revine ca membru al Comitetului Executiv al BCR, responsabil pebntru activitatea de retail şi private-banking.

Comitetul Executiv al BCR a fost extins de la 5 la 7 membri. Noii aduşi care vor avea rang de vicepreşedinte sunt Sergiu Manea, care va prelua trezoreria, piaţa de capital şi corporaţiile mari, şi Christian Bruckner, care va prelua operaţiunile.

Erste a operat a patra schimbare de CEO la BCR, de când a preluat banca în 2005-2006, când a plătit un preţ imens (3,75 miliarde euro pentru 60% din acţiuni) care acum, în noile condiţii economice pare neverosimil.

BCR este o bancă mare şi greu de digerat iar venirea crizei economice i-a scos la iveală toate problemele. Acum, Andreas Treichl, şeful Erste încearcă să aducă un nou suflu în bancă prin recrutarea lui Tomas Spurny, un bancher specialist în restructurare, care s-a făcut remarcat acum un deceniu la banca din Cehia Komercni, deţinută de Societe Generale.

Spurny a lucrat şi pentru cel mai bogat om din Cehia, Peter Kellner, la fondul de investiţii PPF.

Dacă venirea lui Spurny, a lui Martin Skopec şi a lui Sergiu Manea erau cunoscute de câteva săptămâni, schimbarea directorului financiar şi a directorului de operaţiuni (numarul 2 şi 3 în bancă) a fost o surpriză.

BCR atârnă greu în bilanţul Erste, iar analiştii şi investitorii grupului austriac aşteaptă să vadă rezultate şi nu planuri şi strategii. Bugetul pentru anul 2012 impus de Treichl prevede obţinerea unui profit brut de 516 milioane lei (120 milioane de euro) pe standardele internaţionale de contabilitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO