Bănci și Asigurări

Marsh: Asigurătorii plătesc mai des daune de sute de mii de euro

Marsh: Asigurătorii plătesc mai des daune de sute de mii de euro

Autor: Ciprian Botea

28.11.2010, 23:54 36

Frecvenţa daunelor plătite de asigurători care implică sume cuşase sau chiar şapte cifre a crescut în ultimii doi ani, acesteafiind înregistrate de obicei pentru poliţe de asigurare aimobilelor sau asigurări de răspundere profesională, spune CristianFugaciu, directorul general al Marsh, unul dintre cei mai maribrokeri de pe piaţa locală, specializat pe clienţii companii.

"Creşterea daunelor a început să se resimtă încă din 2008. Ceamai mare daună plătită anul acesta pentru o poliţă intermediată deMarsh a fost de peste un milion de euro şi a fost achitată pentru ofraudă în sectorul bancar. Am înregistrat două daune mai mari de unmilion de euro în 2010, dar au fost mai multe plăţi de sute de miide euro fiecare", a declarat Fugaciu.

Băncile se pot acoperi împotriva acestor fraude prin poliţe detip Banker's Blanket Bond sau BBB, care mai acoperă şi riscurile defurt din bancomate, casierie, seifuri sau din timpul transportuluide bani şi valori.

Şeful Marsh estimează că piaţa de asigurări va încheia acest anîn linie cu dinamica din primele nouă luni, când s-a înregistrat oscădere cu circa 5% a primelor brute subscrise, până la 6,3miliarde de lei (1,5 mld. euro). În 2011, el se aşteaptă ca piaţasă stagneze sau cel mult să înregistreze o creştere de o singurăcifră. "O eventuală creştere s-ar putea datora introduceriiasigurării obligatorii a locuinţei şi majorării tarifelor poliţelorRCA."

Tarifele poliţelor RCA au înregistrat o creştere de o singurăcifră şi anul acesta, în timp ce pe segmentul Casco companiile aunegociat mult mai dur preţurile, reuşind să obţină reduceri de preţde circa 10% la asigurarea parcurilor auto, potrivit datelor Marsh."Datorită concurenţei foarte mari societăţile de asigurări acceptăsă negocieze tarifele poliţelor Casco, mai ales că acest tip deasigurări poate fi privit ca o portiţă de intrare la o companiecăreia să-i vinzi ulterior şi alte produse", explică Fugaciu.

El a precizat că anul acesta, produsele cu cea mai bună dinamicăau fost asigurările de garanţie extinsă sau asigurările derăspundere profesională. În perioada următoare, Marsh se vaconcentra pe lărgirea bazei de clienţi şi pe plasarea de poliţe înindustrii cu potenţial de creştere ridicat, cum ar fi sectorulenergetic.În prezent, compania are 500 de clienţi companii.

Marsh se aşteaptă să încheie anul acesta cu o creştere aafacerilor de aproximativ 5% faţă de 2009, când a intermediat primebrute în valoare de 200 milioane lei (48 mil. euro). Pentru anulviitor, brokerul estimează o stagnare a afacerilor la nivelul din2010.

Brokerul a încercat să se extindă şi pe piaţa asigurărilor demalpraxis, unde derulează un program în colaborare cu ColegiulMedicilor. Pe acest segment de piaţă, Marsh a plasat mai multepoliţe cu o sumă asigurată de peste 100.000 de euro.

Fugaciu spune că piaţa locală de asigurări are un potenţialfoarte mare de creştere, existând loc de o dublare a primelor brutesubscrise în anii care vor urma ieşirii din recesiune a economiei."Nu doar criza este de vină pentru declinul actual, ci şi faptul căpiaţa nu este suficient de matură. Pentru a ajunge la nivelulregiunii, piaţa ar trebui să crească undeva la 4-5 miliarde de europrime brute subscrise anual", comentează directorul general alMarsh.

De asemenea, el apreciază că este loc de creştere pentruasigurările de viaţă, care ar putea ajunge la o pondere de 40% dintotal piaţă, dublu faţă de nivelul din prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO