Bănci și Asigurări

Merrill Lynch si Rothschild se lupta pentru vanzarea Asiban

Merrill Lynch si Rothschild se lupta pentru vanzarea Asiban

Potrivit unor estimari, compania ar valora peste 100 de milioane de euro

09.07.2007, 17:21 27

Doua dintre cele mai mari banci de investitii internationale, Merrill Lynch si Rothschild, concureaza pentru obtinerea mandatului de vanzare a companiei de asigurari Asiban, potrivit unor surse din piata. Bancile care au decis sa isi vanda participatiile, BCR, BRD-SocGen si Banca Transilvania, vor organiza in aceasta saptamana o licitatie pentru alegerea unui consultant, pe lista scurta aflandu-se Merrill Lynch si Rothschild (consultantii Erste Bank la achizitia BCR).
Compania care va castiga licitatia se va ocupa de gasirea unor investitori interesati sa cumpere pachetul de 75% din titlurile Asiban scos la vanzare de cei trei actionari.
BCR, BRD-SocGen si Banca Transilvania au fiecare 25% din Asiban, al patrulea actionar fiind CEC. Ultima banca are drept de preemtiune, insa Radu Ghetea, presedintele institutiei de credit, afirma ca inca nu a decis daca banca va mai cumpara actiuni, va vinde sau doar isi va pastra participatia.
Vanzarea Asiban ar putea dura pana la sfarsitul anului, spun surse din piata, dupa alegerea consultantului urmand sa se faca un audit intern si o evaluare a companiei.
Potrivit unor estimari facute de directorul general al Asiban, Dumitru Ceraceanu, compania ar valora peste 100 mil. euro.
In ultimii ani, in tranzactiile de mare valoare care au avut loc pe piata asigurarilor s-a folosit, in medie, un pret de 0,8 euro pentru un euro cifra de afaceri, care pentru companiile de asigurari este data de valoarea primelor brute subscrise. In 2006, Asiban a inregistrat prime brute subscrise din activitatea de asigurari generale si de viata de aproape 124 de milioane de euro (437 de milioane de lei), deci valoarea de piata a companiei este, calculand astfel, de circa 100 mil. euro. BCR, BRD-SocGen si Banca Transilvania ar putea sa incaseze, astfel, in urma acestei tranzactii, 25 de milioane de euro fiecare.
Timp de multi ani, Asiban a fost una dintre cele mai profitabile companii de pe piata asigurarilor, insa in 2006 a inceput sa se confrunte cu probleme financiare. Pentru o scurta perioada de timp, societatii i-a fost impusa de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor o procedura de redresare financiara.
Dupa primele noua luni ale anului trecut, Asiban a inregistrat o pierdere de 4,2 milioane de euro, insa a reusit sa revina pe plus in ultimul trimestru, incheind anul cu un profit net de 0,5 milioane de euro (1,6 milioane de lei).
Asiban s-a mentinut pe profit si in acest an, cu un rezultat pozitiv de circa un milion de euro (3 milioane de lei) dupa primele cinci luni.
Veniturile din prime brute subscrise in aceasta perioada au fost de aproximativ 71 de milioane de euro (peste 237,3 milioane de lei). Fata de aceeasi perioada a anului trecut, afacerile Asiban au crescut cu circa 38%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO