Bănci și Asigurări

„Mi-e frica de efectul combinat al masurilor de restructurare din sectorul bugetar cu efectul reevaluarii colateralului”

„Mi-e frica de efectul combinat al masurilor de restructurare din sectorul bugetar cu efectul reevaluarii colateralului”
27.05.2010, 23:40 24

Masurile de ajustare din sectorul bugetar, care se suprapun acumcu cele din sectorul privat, vor impinge bancile sa facarestructurari de credite, insa in acel moment vor fi nevoite sareevalueze si garantiile colaterale detinute, iar asta va duce laun salt al provizioanelor, spune Nicolae Cinteza (desen),directorul Directiei Supraveghere din BNR.

"Mi-e frica de efectul combinat al masurilor de restructuraredin sectorul bugetar cu efectul reevaluarii colateralului", spuneCinteza. In prezent, sistemul bancar reuseste sa genereze suficientprofit din operatiuni incat sa acopere pierderea financiara -generata de cheltuielile mari cu provizioanele, insa ramane devazut care va fi impactul cresterii restantelor, pe fondulcresterii somajului. Cinteza continua sa considere ca "problemeleadevarate" pentru sistemul bancar nu au fost in 2009, ci vor apareain 2010. Potrivit calculelor BNR, bancile au dat credite de 20 demiliarde de lei (4,8 mld. euro) de la angajatii din sectorulbugetar, adica o cincime din creditul acordat populatiei. Cintezaconsidera insa ca ipoteza in care toate aceste credite ar devenineperformante este "pesimista", in conditiile in care Guvernulvizeaza o reducere cu 25% a salariilor si cu 15% a pensiilor.

"Cand un credit este restructurat, esti obligat sa facireevaluarea garantiei. Reevaluarea colateralului va producediferente fantastice", spune seful Supravegherii din BNR. Astfel,colaterulul poate sa nu mai acopere pe deplin creditul, iar dacaapar probleme la plata ratelor, diferenta trebuie provizionata.Inca din primavara lui 2009 BNR a cerut bancherilor sa reevaluezecolateralul deti nut (in general fiind vorba de garantiiimobiliare), insa procesul este anevoios. Bancile au cerut creareaunui indice de actualizare a preturilor la imobile, pentru a evitasa faca operatiunea pentru fiecare client individual sau chiar saaiba optiunea de a face reevalurea doar atunci cand clientul ajungesa nu isi mai plateasca ratele.

Stam cu ochii cat cepele pe doua banci mici

BNR supravegheaza indeaproape doua banci care au o evolutieingrijoratoare, insa la nivel agregat sistemul bancar este solid,avand o capitalizare foarte confortabila, spune Cinteza."Pe douabanci stam cu ochii cat cepele, dar si acestea au solvabilitateapeste 11%. Sunt banci din grupa a treia, cu o cota de piata peactive de sub 1%", spune seful Supravegherii din BNR. El afirma canici la nivel individual problemele nu sunt "de nerezolvat", maiales ca pana acum actionarii s-au conformat ori de cate ori BNRle-a cerut sa vina cu capital suplimentar.

Cinteza a aratat ca la sfarsitul anului trecut o banca dinsistem se situa intr-o pozitie vulnerabila din punct de vedereprudential, avand active mari si de calitate proasta, in timp cecapitalul era mic comparativ cu riscurile asumate. Situatia a fostinsa corectata pana la sfarsitul lunii martie printr-o majorare decapital.

In primul trimestru bancile au adus 2 miliarde de lei lacapitalurile proprii, care au urcat astfel la 23,6 miliarde de lei(5,7 mld. euro) la sfarsitul lui martie.

Sase banci au operat majorari de capital in primul trimestru.Cea mai mare a fost la Volksbank, unde capitalul social pur a urcatcu 73 de milioane de lei, la 450 de milioane de lei (110 mil.euro). Austriecii au injectat in banca locala 200 mil. euro, oparte din sume fiind insa incluse in rezerve. Alpha Bank, Emporiki,Millennium, MKB Romexterra si CR Firenze au mai operat majorari decapital in primul trimestru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO