Bănci și Asigurări

Millennium şi-a redus cu o treime pierderile, în timp ce banca-mamă se gândeşte la vânzări de active

Millennium şi-a redus cu o treime pierderile, în timp ce banca-mamă se gândeşte la vânzări de active

Autor: Ciprian Botea

29.07.2011, 00:06 940

Atenuarea pierderii a fost susţinută ca şi întrimestrele precedente de creşterea volumului cifrei de afaceri,ceea ce a atras încasări mai mari.

"Recuperarea veniturilor de bază con'ti'nuă,iar costurile sunt ţinute sub control. Creditele acordate şidepozitele atrase de la clienţi au urcat", subliniazăreprezentanţii grupului în raportul semestrial.

Banca a obţinut în primele şase luni venituride 14,6 mil. euro, cu 22% mai mult decât în perioadacorespunzătoare din 2010. Doar în trimestrul doi veniturile s-auri'dicat la 8,2 mil. euro. În acelaşi timp, cos'tu'rileoperaţionale au stagnat la 20,7 mil. euro în intervalulianuarie-iunie.

Millenniuma intrat pe piaţa locală abia în toamna lui 2007 şi se află încă înperioada de dezvoltare, având estimări de trecere pe pro'fit în2013. Iniţial, portughezii îşi pro'puseseră să intre pe profit în2011, dar în fiecare an de funcţionare, cu atât mai mult cu cât avenit şi criza, banca a înregistrat pierderi de zeci de milioane deeuro, care au fost acoperite prin injecţii decapital.

Grupul portughez a investit circa 300 mil.euro pentru dezvoltarea de la zero a subsidiarei locale după ce în2005 a pierdut cursa pentru preluarea BCR, cea mai mare bancă dupăactive, în faţa austriecilor de la Erste.

Millennium Bank avea la sfârşitul anuluitrecut active de 2 miliarde de lei

(467 mil. euro) şi ocupa locul 23 înclasa'mentul băn'cilor locale cu o cotă de piaţă de circa0,6%.

Soldul creditelor acordate de bancă ajun'geala echivalentul a 357 mil. euro la ju'mă'tatea acestui an, cu 4%peste nivelul de la sfârşitul lunii martie.

Volumul de credite este cu 14% mai mare decâtîn iunie anul trecut. Banca a mizat puternic pe credite ipotecareşi refinanţări în ultimul an.

Totodată, volumul depozitelor este cu 27 mil.euro mai mare decât în urmă cu un an, atingând 248 mil. euro dupăprimele şa'se luni. Sumele atrase de la clienţi au scă'zut însăputernic pe parcursul trimestrului doi, în condiţiile în care lasfârşitul lui martie depozitele ajungeau la 293 mil.euro.

Numărul sucursalelor a rămas constant întrimestrul al doilea, la 66 de unităţi, după ce în primul trimestrubanca închisese opt unităţi.

Pe fondul crizei, portughezii şi-au revizuitşi strategia de creştere în România deoarece planurile iniţiale,care puneau accent pe vânzarea de credite de consum, nu mai eraufezabile. Direcţiile de creştere vizate acum de Millennium suntcreditele garantate cu ipotecă, depozitele şi interme'dierea detranzacţii pentru clienţi.

Millennium avea la sfârşitul primuluisemestru 691 de angajaţi, în scădere cu 1% faţă de luna martie.Banca are circa 45.000 de clienţi în prezent.


Oficialii grupului încep să vorbească desprevânzări de active

Millennium BCP, banca-mamă, s-a număratprintre cele 16 instituţii de credit din UE care au trecut lalimită testul de stres derulat recent de autorităţile euro'pene desupraveghere.

Testul a arătat că rata capitalului propriude rang 1 (Core Tier 1 - capitalul raportat la riscul total) arscădea la 5,4% faţă de un prag minim de 5% până la sfârşitul lui2012 în eventua'li'tatea unei noi recesiuni sau a adâncirii cri'zeidatoriilor suverane. Portughezii se află sub presiune şi din cauzaproblemelor fiscale ale guvernului de la Lisabona şi se gândesc sărenunţe la o parte din ope'raţiunile internaţionale.

"Studiem de câteva luni toate opţiunileposibile, iar când va sosi momentul, dacă va sosi, voi anunţavânzările de active", a declarat la începutul săptămânii CarlosSantos Ferreira, CEO al grupului.

Oficialii grupului au anunţat recent că iauîn calcul mai multe opţiuni pentru vânzarea subsidiarei dinPolonia, unul dintre cele mai solide businessuri pe care Millenniumle deţine în afara ţării de origine.

Portughezii nu au discutat niciodată publicvânzarea subsidiarei din România, dar pe piaţă circulă de mai multăvreme informaţii potrivit cărora se caută cum'părător. Mai multegrupuri străine, precum RBS, ATE Bank sau MKB caută cumpărătorpentru subsidiarele din România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO