ZF 24

Minim istoric pentru dobânda-cheie a BNR. Până unde poate să scadă?

Minim istoric pentru dobânda-cheie a BNR. Până unde...

Autor: Razvan Voican

01.07.2013, 16:49 787

Decizia de astăzi a consiliului de administraţie al BNR de a reduce dobânda-cheie la minimul istoric de 5% pe an reprezintă începutul unui ciclu de relaxare a politicii monetare care va duce dobânda de referinţă la lei până la 4,5-4,75% la sfârşitul acestui an, estimează analiştii.

Mişcarea era aşteptată pe piaţă în condiţiile în care BNR a rămas în urma celorlalte bănci din regiune care s-au angajat mai devreme în luarea unor măsuri de stimulare a economiilor. Analiştii Erste Group, care se numărau printre puţinii care credeau că BNR va mai amâna o dată reducerea dobânzii, consideră că prin semnalul de astăzi banca centrală ar fi vrut să arate că nu este mulţumită de ritmul de creştere al economiei. “Cu toţii ştiu că nu este un ritm de creştere sustenabilă pentru o economie aflată în acest stadiu de dezvoltare.”

Analiştii UniCredit estimează că pe 5 august va veni încă o scădere a dobânzii-cheie cu un sfert de punct procentual, până la 4,75%.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a alimentat acest tip de aşteptare arătând că banca centrală este conştientă că instituţiile de credit ar putea aştepta să vadă că decizia de astăzi este într-adevăr începutul unui trend şi nu doar un “accident”.

BCR, cea mai mare bancă şi prima care a luat în octombrie 2012 decizia strategică de a opri creditul de retail în valută, încearcă să stimuleze piaţa cu o dobândă nominală de 6,25% la creditele ipotecare în lei pentru clienţii care îşi încasează salariul prin bancă. De asemenea, oficialii băncii promit o scădere a dobânzii la creditele de consum în lei.

Scăderea dobânzii-cheie sub pragul de 5% în a doua jumătate a anului ar putea trage în jos dobânzile la majoritatea tipurilor de credite de retail în lei, sub 10%, transformând în sfârşit creditul în moneda naţională într-o alternativă valabilă la finanţarea în euro.

Companiile, mai ales cele care au trecut prin procese de restructurare, au mare nevoie de finanţare mai ieftină în lei pentru a se putea redresa.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO