Bănci și Asigurări

Ministerul Finanţelor a decis: Traian Halalai îl înlocuieşte pe Ionuţ Costea la conducerea Eximbank

Ministerul Finanţelor a decis: Traian Halalai îl înlocuieşte pe Ionuţ Costea la conducerea Eximbank

Foto Răzvan Lupică

Autor: Razvan Voican

28.09.2012, 00:01 914

Ministerul Finanţelor a trecut ieri prin AGA băncii de stat Eximbank decizia de schimbare a echipei de conducere, Traian Halalai primind funcţia de preşedinte în locul lui Ionuţ Costea, căruia i-a expirat mandatul fără a fi prelungit.

Rămâne ca numirea lui Halalai, fost director general adjunct (CFO) al Băncii Româneşti, să primească şi aprobarea Băncii Naţionale. Paul Ichim, vicepreşedinte al Eximbank în echipa lui Costea, a primit un al doilea mandat, în timp ce celălalt vicepreşedinte - Luminiţa Manolache - a fost înlocuită cu Mihai Mandreş, un expert în zona de trezorerie care nu a mai deţinut funcţii de top management în vreo bancă.

Statul deţine peste 95% din acţiunile băncii specializate în finanţări, garanţii şi asigurări pentru companii, în particular pentru exportatori, iar cele cinci SIF sunt acţionari minoritari. Numirea conducerii Eximbank rămâne o decizie eminamente politică, guvernanţii având grijă ca ultimele două bănci de stat - CEC şi Eximbank - să nu fie incluse în categoria companiilor publice pentru care este necesară angajarea de manageri privaţi pe bază de selecţie competitivă.

Nici FMI nu a insistat asupra acestui subiect, rămânând în sarcina BNR să evalueze competenţa conducătorilor aleşi de politicieni. Contactat de ZF, Ministerul Finanţelor nu a precizat până la închiderea ediţiei care au fost motivele schimbării echipei de conducere a Eximbank, cum s-a desfăşurat procesul de alegere a noilor executivi şi care sunt principalele obiective pentru care au fost mandataţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO