Bănci și Asigurări

Ministerul Finanţelor vrea să vândă în luna mai titluri de stat în valoare de 4,1 miliarde de lei, cu 6,5% sub volumul din aprilie

Ministerul Finanţelor vrea să vândă în luna mai...

Autor: Roxana Rosu

03.05.2017, 00:00 232

Finanţele au programat în luna mai licitaţii de titluri de stat pe piaţa internă în valoare de 4,1 miliarde lei, din care un miliard de lei prin certificate, cu 6,5% mai puţin decât volumul realizat în aprilie, în timp ce curba randamentelor s-a consolidat, rata de dobândă la titlurile de stat la 10 ani fiind de 3,83%, potrivit unei analize realizate de Andrei Rădulescu, senior economist la Banca Transilvania.

Cumulat, Ministerul Finanţelor a împrumutat în luna aprilie echivalentul a 12,4 mld. lei (2,75 mld. euro) atât de pe piaţa internă, cât şi de pe piaţa externă, reprezentând circa o cincime din nivelul previzionat pentru întregul an, randamentele fiind în scădere. De pe piaţa locală, Trezoreria a luat de la bănci aproximativ 4,4 mld. lei, prin lansarea unor certificate de trezorerie şi obligaţiuni, valoarea totală a împrumuturilor, inclusiv licitaţiile suplimentare, fiind în linie cu nivelul planificat pentru luna aprilie.

Finanţele şi-au propus pentru aprilie împrumuturi de pe piaţa internă de 3,9 mld. lei, la care se adaugă suma de 465 mil. lei la licitaţiile suplimentare. Totodată, Ministerul Finanţelor a mai atras în aprilie cumulat 1,75 mld. euro de pe pieţele financiare internaţionale printr-o emisiune nouă, în valoare de 1 mld. euro, cu o maturitate de 10 ani, şi 750 mil. euro prin redeschiderea emisiunii lansate în octombrie 2015, cu maturitatea iniţială de 20 de ani.

Pe ansamblul anului 2017, Ministerul Finanţelor intenţionează să emită titluri de stat pe piaţa internă în sumă de 48-50 mld. lei, din care 70% pe termen mediu şi lung şi diferenţa pe termen scurt. Iar de pe piaţa externă vrea să împrumute 2,5-3 mld. euro prin lansarea de euroobligaţiuni, potrivit programului indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2017 anunţat de Ministerul Finanţelor. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO