Bănci și Asigurări

Munich Re nu mai liciteaza pentru Asiban

04.02.2008, 18:39 11

Sase grupuri financiare au ramas in cursa pentru preluarea Asiban, una dintre cele mai mari companii de pe piata asigurarilor, dupa ce nemtii de la Munich Re au decis ca nu vor mai participa la licitatie, potrivit unor surse apropiate tranzactiei.
Decizia Munich Re vine dupa ce saptamana trecuta si olandezii de la Aegon au anuntat ca achizitia Asiban nu se potriveste cu strategia lor de extindere, numarul companiilor prezente pe lista jucatorilor interesati de Asiban coborand astfel la sase: Axa (Franta), Groupama (Franta), Uniqa (Austria), Eureko (Olanda), Generali (Italia) si Fondiaria (Italia). Acestea au inceput deja procesul de due-dilligence, urmand ca pana pe 6 martie sa depuna oferte angajante pentru achizitia asiguratorului.
Actionarii Asiban sunt BCR, BRD-SocGen, CEC si Banca Transilvania, fiecare cu o participatie de 25%. Consultantul actionarilor in procesul de vanzare este banca europeana de investitii Rothschild, iar asistenta legala este asigurata de casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii.
In primele noua luni ale anului trecut, Asiban a avut venituri de aproape 135 mil. euro, in crestere cu 35% fata de 2006, iar pentru tot anul compania si-a bugetat afaceri de 155 mil. euro (518 mil. lei). Potrivit directorului general al companiei, Dumitru Ceraceanu, citat de Mediafax, bugetul pentru 2007 a fost depasit cu 10%, ceea ce inseamna ca primele au fost de cel putin 170 mil. euro (570 mil. lei).
Ultima tranzactie din domeniul asigurarilor a avut loc la sfarsitul anului trecut, cand francezii de la Groupama au preluat BT Asigurari. Pretul platit de Groupama a fost de 100 mil. euro, adica 1,14 euro pentru un euro cifra de afaceri, cel mai mare pret raportat la venituri inregistrat pana acum in domeniul asigurarilor.
In cazul Asiban, acesta ar putea fi chiar mai mare, avand in vedere ca este ultimul asigurator cu actionariat romanesc din top 10, celelalte firme fiind preluate de investitori straini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO