Bănci și Asigurări

Nemulţumiţii de la Volksbank cer suspendarea plăţii ratelor

Autor: Ciprian Botea

15.11.2010, 23:41 27

Aproximativ o mie de clienţi ai Volksbank, a treia bancă dinsistem după active, au solicitat în instanţă sus­pen­dareatemporară a plăţii ratelor la cre­dite în condiţiile în caretermenul de judecată este stabilit pe 7 noiembrie 2011, cererileacestora urmând să fie an­alizate de instanţă la sfârşitul acesteiluni.

Clienţii, asistaţi de casa de avo­catură Piperea şi Asociaţii, audemarat două procese colective pentru a solicita eliminarea unorclauze din con­tractele de credit considerate abuzive.
În aşteptarea primului termen de ju­decată, avocaţii au înaintatdouă ce­reri de ordonanţă preşedinţială (pro­ce­dură specială înbaza căreia instanţa poate dispune măsuri temporare, în cazuriurgente - n. red.), cerând judecătorilor suspendarea plăţii ratelorpână la soluţionarea litigiului de fond. Mai mulţi clienţi ai BCRau solicitat, de asemenea, la începutul acestei luni suspendareaplăţii ratelor, decizia instanţei fiind însă amânată după ce bancaa depus o întâmpinare. Con­flictele deschise dintre clienţiinemulţumiţi de costuri şi băncile lor au apărut în urmaimplementării Ordonanţei 50, care transpune în legislaţia locală odirectivă europeană privind transparentizarea condiţiilor dincontractele la creditele pentru consumatori. Principalul elementadiţional al legislaţiei locale se referă la aplicarea prevederilorpentru toate creditele, inclusiv cele în derulare şi garantate cuipoteci.

Clienţii Volksbank sunt cei care au dat tonul unei mişcări fărăprecedent de contestare a poziţiei bancherilor, solicitândeliminarea mai multor clauze considerate abuzive, pe listăaflându-se şi comisionul "de risc", interzis de Ordonanţa 50, darpe care banca încearcă să îl păstreze acum sub o altă formă.
Clienţii nemulţumiţi ai mai multor bănci s-au organizat în zeci degrupuri pe internet pentru a discuta problemele pe care leîntâmpină în relaţia cu băncile, numărul persoa­nelor înscrise înaceste grupuri fiind de câteva zeci de mii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO