Bănci și Asigurări

Nicolaie Chidesciuc, economist-şef ING Bank: singura şansă pentru România sunt fondurile europene, indiferent de ce se întâmplă în weekend

Nicolaie Chidesciuc, economist-şef ING Bank: singura şasnă pentru România sunt fondurile europene, indiferent de ce se întâmplă în weekend

Autor: Sorin Pâslaru

21.10.2011, 15:26 1426

România va traversa o perioadă de două trimestre de recesiune, trimestrul IV 2011 şI trimestrul I din 2012 indiferent care vor fi rezultate întâlnirii de peste week-end dintre liderii europeni, iar singura şansă pentru o creştere mai bună în 2012 este atragerea de fonduri europene, afirmă economistul-şef al ING Bank, Nicolaie Chidesciuc.

"Situaţia tensionată din zona euro afectează cererea externă şi finanţarea. Vom avea două trimestre de scădere economică pentru România: trimestrul IV şi trimestrul I, pe date ajustate sezonier. Nu este recesiune. O privesc mai degrabă ca o probabilitate ridicată să avem două trimestre consecutive de contracţie. Finanţarea de la străini a scăzut. Singura şansă să creştem sunt fondurile euopene să acopere finanţarea", a spus Chidesciuc.

În week-end se vor întâlni liderii europeni pentru a stabili planul de ieşire din criza datoriilor suverane a zonei euro, dar sunt multe întrebări rămase fără răspuns iar pieţele financiare aşteaptă fi soluţii reale.

"Aşteptările pieţei sunt mari, într-adevăr, aş spune eu că deocamdată cel puţin din ce a transpirat în presă că nu prea există înţelegere între liderii europeni legat de ceea ce se întâmplă".

Dar cine este "piaţa" şI de ce este atât de importantă aşteptarea acesteia?

"Piaţa se uită la ce în jur şI caută se protejeze. Sunt investitorii. Să presupunem că ai într-un cont 100 de euro şI ştii că nu o să mai existe Europa. Ce vei face? Orice investitor care este pe pieţele europene şi are milioane sau sute de milioane de euro caută siguranţă", a explicat Chidesciuc.

Ce vor pieţele? "Vor să vadă ceva care să convingă. Când se ştie că înfiinţarea zonei euro a fost o decizie politică nu economică se aşteaptă să fie voinţă politică să continue să existe. Pieţele aşteaptă un guvern europeran, decizie centralizată, finanţare centralizată. Este clar că nu poate să funcţioneze doar prin politică monetară centralizată"

Dar Statele Unite au un guvern centralizat şi rezultatul este că au un deficit de 10% din PIB şi o datorie publică de 100% din PIB, mai mare decât ale zonei euro luate în ansamblu. Şi atunci? De ce acel guvern nu va aânci deficitul?

"Nu ai garanţie, dar sunt rezolvate problemele locale", răspunde economistul.

De ce investitorii nu penalizează SUA?

"Piaţa are mai multă încredere în ei. Deficitul în sine nu este o problemă dacă este făcut pentru a stabili creşterea şi vei avea creştere în viitor şi îşi vei putea plăti datoria. Investutorii sunt speriaţi că în Grecia nu este creştere economică şi în Italia nu este creştere. Dacă piaţa percepe că anumite măsuri luate de guverne vor stimula creşterea sunt acceptate deficite temporare", explică Chidesciuc.

El mai afirmă că investitorii vor să vadă coeziune politică la nivelul zonei euro. "Acum faptul că unii zic ceva alţii contrazic arată că nu este coeziune. Problema principală nu este Grecia. Demult nu mai este. Întreaga zonă euro este problema principală".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO