Bănci și Asigurări

Noul Cod rutier a dublat profitul Omniasig in primul semestru

Noul Cod rutier a dublat profitul Omniasig in primul semestru

Constantin Toma

18.07.2007, 19:06 31

Omniasig, companie de asigurari membra a grupului austriac Vienna Insurance, si-a dublat profitul in primul semestru, ajungand la un castig brut de 13 milioane de lei (3,9 milioane de euro). Rezultatul se datoreaza scaderii daunelor din asigurari auto, ca urmare a aplicarii noului Cod rutier.
"Aplicarea noilor masuri a Codului rutier a generat o crestere a disciplinei in traficul rutier, iar numarul accidentelor a scazut", a declarat pentru ZF Constantin Toma, presedinte si director general al Omniasig.
Noul Cod rutier a intrat in vigoare la sfarsitul anului trecut si prevede amenzi mai mari si puncte de penalizare pentru soferii care incalca regulile de circulatie.
Cifrele arata clar influenta noilor reguli asupra conducatorilor auto: in timp ce primele brute subscrise de Omniasig au crescut cu 56% fata de prima jumatate a anului trecut, valoarea daunelor platite a avansat cu doar 4%. Calculate in euro, cresterile sunt de 66%, respectiv 10%.
Omniasig a incheiat primele sase luni ale anului cu prime brute de 354 de milioane de lei (circa 106,2 milioane de euro), fata de 227 de milioane de lei (64,1 milioane de euro) in primul semestru din 2006. Despagubirile platite de asigurator au fost de 144 de milioane de lei (43,2 milioane de euro), putin mai mari decat cele inregistrate in primele sase luni ale anului trecut, in valoare de 139 de milioane de lei (39,3 milioane de euro).
Cele mai mari cresteri s-au inregistrat pe asigurari de risc financiar sau de credite. Acestea sunt polite cumparate de banci sau institutii financiare nebancare pentru a acoperi riscul de neplata al debitorilor. Pe aceasta linie de business, afacerile Omniasig au crescut cu 114% in prima jumatate a anului, la 34 de milioane de lei (10,2 milioane de euro).
Din polite Casco, societatea a subscris prime brute de 138 de milioane de lei (41,4 milioane de euro), cu 88% mai mult decat in perioada similara a anului trecut. In acelasi timp, valoarea asigurarilor RCA incheiate de companie a ajuns la 123 de milioane de lei (36,9 milioane de euro), in crestere cu 50%.
"Si pe celelalte forme de asigurare s-au inregistrat performante superioare comparativ cu cele din anul trecut. Noi am urmarit in permanenta sa avem un portofoliu echilibrat, cu toate acestea nu pot sa opresc clientii care vin la noi sa incheie asigurari auto", explica presedintele Omniasig.
Constantin Toma spune ca singurul segment pe care afacerile companiei au scazut sunt asigurarile de mijloace de transport aeriene si cele de raspundere civila pentru aeronave. "Dupa aderarea la Uniunea Europeana, unii clienti au optat pentru incheierea contractelor de asigurare direct pe piata internationala", afirma presedintele Omniasig.
Pentru tot anul, compania si-a bugetat prime brute subscrise de 730 de milioane de lei (circa 228 mil. euro), fata de 536 de milioane de lei (peste 152 mil. euro) in 2006. Profitul estimat de companie pentru sfarsitul acestui an este de 32 de milioane de lei (10 milioane de euro), dublu comparativ cu cel obtinut anul trecut.
Omniasig are acum aproape un milion de clienti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO