Bănci și Asigurări

Numărul băncilor interesate de Prima casă adaptată pentru IMM-uri a ajuns la patru

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Ciprian Botea

20.01.2014, 19:09 738

Banca Transilvania, BRD, CEC Bank şi ING sunt primele patru instituţii de credit care au depus documentaţia necesară pentru înscrierea în programul prin care statul va acorda garanţii de 2 mld. lei pentru credite în sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii. Programul este derulat prin intermediul Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. Băncile interesate să intre în program pot depune ofertele până pe 30 ianuarie.

Dobânda maximă care poate fi percepută în cadrul programului este formată din indicatorul Robor la 3 luni (2% pe an în prezent) plus o marjă de 3,5%, care include toate comisioanele bancare. Valoarea maximă a unui credit este de 5 milioane de lei şi poate fi acordat pe maximum doi ani. Linia de credit poate fi prelungită la cererea beneficiarilor cu încă 12 luni.

Beneficiarii trebuie să mai plătească un comision de garantare şi de risc, perceput de Fond şi de Ministerul Finanţelor, de 1,99% din credit. Creditele sunt garantate de stat în proporţie 50%, astfel că în total prin acest program vor putea fi acordate împrumuturi în valoare de 4 mld. lei. Destinaţia banilor trebuie să fie finanţarea capitalului de lucru.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO