Bănci și Asigurări

O piata dificila: topul pierderilor inregistrate de companiile de asigurari anul trecut

O piata dificila: topul pierderilor inregistrate de companiile de asigurari anul trecut

Numarul asiguratorilor care au inregistrat pierderi a crescut anul trecut cu trei, pana la 24, in conditiile in care pe piata activau 42 de companii. Pierderea totala a fost de 416 milioane de lei (124,6 milioane de euro), fata de 244 de milioane de lei (69,2 milioane de euro) in 2006. Pierderea neta la nivelul pietei a crescut de aproape patru ori in 2007, ajungand la 253,1 milioane de lei (75,8 milioane de euro). Principala cauza a rezultatelor negative sunt asigurarile auto, care au cea mai mare pondere in piata. Pe acest segment, daunalitatea este foarte mare, dar multi asiguratori incearca sa nu urce tarifele, pentru a castiga cat mai multi clienti. In asigurari generale piata a avut o pierdere neta, iar pe asigurari de viata rezultatul final a fost pozitiv.

02.10.2008, 19:42 26

Mai mult de jumatate din companiile de asigurari de pe piata locala au inregistrat anul trecut pierderi, valoarea totala a acestora fiind de 416 milioane de lei (124,6 milioane de euro), fata de 244 de milioane de lei (69,2 milioane de euro) in 2006, potrivit raportului pentru anul trecut publicat ieri de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Numarul asiguratorilor care merg pe minus a crescut cu trei in 2007, pana la 24, dintr-un total de 42 de companii care activeaza pe aceasta piata. Cele mai mari pierderi au fost inregistrate de companiile BT Asigurari (aproape 32 de milioane de euro), Astra (circa 21 de milioane de euro), Ardaf (17,6 milioane de euro), Asirom (9,5 milioane de euro), Omniasig Viata (6,1 milioane de euro), Interamerican (5,4 milioane de euro) si Unita (peste 5 milioane de euro). Primele trei societati din topul celor cu rezultate negative cumuleaza circa 56% din pierderea totala de la nivelul pietei.
Activitatea de asigurari generale a devenit mai paguboasa anul trecut. "In ceea ce priveste rezultatele tehnice, din raportarile transmise de asiguratori rezulta ca in sectorul asigurarilor generale au inregistrat profit tehnic din activitatea de subscriere opt societati. Valoarea cumulata a profiturilor tehnice din asigurari generale a fost astfel de 59,7 milioane de lei, in scadere reala cu 41,84% fata de anul 2006", se precizeaza in raportul CSA.
Pirderea tehnica a asiguratorilor, adica rezultatul provenit doar din activitatea de subscriere, a fost de aproape 383,7 milioane de lei (115 milioane de euro), in crestere reala cu 35% comparativ cu anul anterior.
"Pierderile semnificative inregistrate in rezultatele societatilor au fost cauzate atat de cresterea valorii indemnizatiilor brute platite, cat si de cresterea valorii rezervelor tehnice, ca urmare a modificarii metodologiilor de calcul", se mai spune in raport.
Cel mai mare volum de despagubiri este platit in sectorul asigurarilor auto, unde frecventa accidentelor este mare, iar tarifele multor asiguratori sunt reduse din cauza concurentei mari.
In asigurari de viata, activitatea a continuat sa fie profitabila, dar castigurile s-au redus. "Societatile care au desfasurat activitate de asigurari de viata au inregistrat in contul tehnic un profit in valoare de 138,5 milioane de lei, in scadere reala cu 12,66%, fata de anul 2006. Pierderea inregistrata in contul tehnic al asigurarilor de viata a fost de 72,8 milioane de lei, in crestere reala cu 60,94% fata de 2006", se mai arata in raport.
Valoarea profitului total inregistrat de asiguratori anul trecut a fost de 162,8 milioane de lei (48,8 milioane de euro), fata de 175,4 milioane de lei (49,8 milioane de euro) in 2006. Aceasta inseamna ca piata asigurarilor a avut anul trecut o pierdere neta de peste 253,1 mil. lei (75,8 mil. euro), de aproape patru ori mai mare decat in 2006.
Numarul asiguratorilor cu profit a fost de 18 anul trecut, fata de 20 in anul anterior. Printre societatile cu cele mai mari castiguri nete se numara Omniasig (10,2 mil. euro), Allianz-Tiriac (9,6 mil. euro), ING Asigurari (8,3 mil. euro), AIG Life (7,8 mil. euro), Garanta (3,1 mil. euro), Grawe (2,4 mil. euro), BCR Asigurari de Viata (1,9 mil. euro), AIG Romania (1,3 mil. euro) si Generali (1 mil. euro).
 
CSA a strans din taxe cu 10 mil. euro mai mult decat i-au trebuit sa functioneze
 
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a realizat anul trecut un excedent de 33 mil. lei (9,9 mil. euro), potrivit raportului publicat ieri. Veniturile Comisiei au fost de circa 63,7 mil. lei (19,1 mil. euro), usor peste nivelul planificat, in timp ce cheltuielile au fost de 30,6 mil. lei (9,2 mil. euro), reprezentand 49% din nivelul planificat. Veniturile CSA provin in cea mai mare parte din taxele platite de catre asiguratori si brokeri. "Din total venituri, suma de 54,6 milioane de lei s-a realizat din venituri operationale, respectiv din taxe de autorizare si functionare, contributia aferenta asigurarilor obligatorii RCA si alte surse", se spune in raport. Raportul anual a fost publicat mai tarziu decat cel de anul trecut, care a aparut in iulie 2007.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO