Bănci și Asigurări

O treime din clientii fondurilor de pensii facultative au peste 45 de ani

21.05.2008, 14:00 16

O treime din cei care contribuie la un fond de pensii facultative (pilonul III) au varste de peste 45 de ani, potrivit raportului anual al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
In acelasi timp, aproape jumatate din clientii acestor fonduri (49%) au intre 30 si 44 de ani, in timp ce persoanele cu varste intre 16 si 29 de ani reprezinta 20% din totalul clientilor.
In total, fondurile de pensii facultative au peste 82.000 de participanti si active de circa 29,2 milioane de lei (peste 8 milioane de euro), potrivit datelor Comisiei de la sfarsitul lunii aprilie.
Potrivit legislatiei in vigoare, pentru a putea adera la un fond de pensii facultative un client trebuie sa plateasca cel putin 90 de contributii lunare, nu neaparat consecutive, sa aiba o varsta de cel putin 60 de ani la momentul inceperii efectuarii platilor si o suma minima acumulata. "Daca vreuna din aceste conditii nu este indeplinita, contul de pensie facultativa este lichidat printr-o singura plata facuta clientului sau beneficiarului, eventual mostenitorilor legali", se precizeaza in raportul CSSPP.
In ceea ce priveste distributia clientilor pe sexe, raportul arata ca la sfarsitul anului trecut 52% din clientii acestor fonduri erau femei, iar 48% - barbati.
Distributia este diferita fata de luna iunie, momentul lansarii fondurilor de pensii facultative pe piata, cand femeile reprezentau 66% din totalul clientilor.
"Pe masura ce fondurile de pensii au atras mai multi participanti, distributia acestora pe criterii de sex a luat forma distributiei populatiei la nivelul intregii tari: 52% femei, 48% barbati. Din gruparea combinata a participantilor pe criterii de varsta si sex rezulta cea mai reprezentativa subgrupa a clientilor la fondurile de pensii facultative: femei, cu varsta cuprinsa intre 35 si 39 de ani", se arata in raportul CSSPP.
Pe piata pensiilor facultative sunt autorizate sa functioneze sase companii: ING Asigurari de Viata, Aviva Asigurari de Viata, BCR Asigurari de Viata, Allianz-Tiriac Pensii Private, OTP Garancia Asigurari si Raiffeisen Asset Management.
In afara de Raiffeisen Asset Management, toate aceste companii administreaza cel putin un fond de pensii facultative.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO