Bănci și Asigurări

O treime dintre clientii la pensiile obligatorii au peste 35 de ani

15.02.2008, 21:15 13

Aproape 1.430.000 de romani dintre cei patru milioane care au aderat la fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) au intre 35 si 45 de ani (adica 35,8%), adica au intrat in sistem fara sa fie obligati de lege. Restul de 2.561.000 de participanti (64,2%) au sub 35 de ani, potrivit datelor furnizate pentru ZF de Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS).
Ponderea celor din segmentul optional de varsta (35-45 de ani), adica aproximativ 36% din numarul total de clienti, s-a mentinut in linii mari constanta pe durata celor patru luni de aderare initiala. Companiile de pensii au pus numarul peste asteptari de clienti pe seama gradului ridicat de participare la sistemul pensiilor obligatorii din partea acestui segment de varsta. Estimarile initiale privind piata erau de 2,5-2,8 milioane de participanti, realitatea aducand patru milioane de participanti pe aceasta piata.
Conform acelorasi informatii, jumatate din totalul participantilor sunt barbati, iar cealalta jumatate sunt femei. Datele reprezinta situatia finala a pietei pensiilor obligatorii dupa cele patru luni de campanie de aderare initiala, adica imediat inainte de loteria care se va desfasura la sfarsitul acestei luni. In loterie ar putea intra, potrivit ultimelor estimari ale CNPAS, pana la 600.000 de noi clienti.
Dintre cei aproape patru milioane de participanti care au aderat pana acum, aproape 348.000 sunt clienti validati cu rezerva, adica pentru care CNPAS nu are in evidenta declaratii individuale de plata a contributiilor sociale de pensii (CAS) de la angajatori. Ponderea celor validati cu rezerva a crescut semnificativ in ultima jumatate a perioadei de aderare initiala, de la 3,9% (din totalul participantilor) dupa primele doua luni pana la 8,7% la finalul campaniei.
Potrivit estimarilor companiilor de pensii, pentru o parte dintre participantii validati cu rezerva vor fi platite CAS de catre angajatori, iar pentru cealalta parte nu, acestia ramanand cu conturile goale.
De altfel, numarul conturilor goale din sistem reprezinta principala grija a companiilor de pensii, dupa ce presedintele CNPAS, Mariana Campeanu, a estimat ca numarul conturilor goale (nealimentate de CAS) ar putea fi intre un milion si un milion si jumatate.
Colectarea primelor contributii la pensiile obligatorii va incepe in luna mai a acestui an, cu contributiile aferente lunii martie, astfel ca fondurile vor avea anul viitor zece luni de colectare. Ultimele estimari de pe piata arata ca activele ar putea ajunge in aceste conditii intre 200 si 350 mil. euro pentru primul an de colectare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO