Bănci și Asigurări

Ocean Credit IFN a suspendat activitatea de creditare la solicitarea BNR până la remedierea cerinţelor privind nivelul fondurilor proprii. „Am întreprins toate măsurile necesare pentru remedierea aspectelor constatate”

Ocean Credit IFN a suspendat activitatea de creditare la...

Autor: Tibi Oprea

20.02.2023, 19:52 2335

Ocean Credit IFN, companie care oferă produse financiare nebancare în România, a anunţat luni la Bursa de Valori Bucureşti că Banca Naţională a României i-a comunicat în data de 17 februarie un ordin prin care a fost dispusă suspendarea activităţii de emitere a creditelor noi, începând cu data de 18 februarie şi până la remedierea cerinţelor privind nivelul fondurilor proprii.

„Această măsură a fost dispusă în urma unui control tematic efectuat de către BNR în cursul anului 2022, care s-a concretizat prin Raportul de supraveghere nr. VI/1/647/16.01.2023. (…) Subscrisa am întreprins toate măsurile necesare pentru remedierea aspectelor constatate de către Banca Naţională a României, iar la acest moment Subscrisa suntem în aşteptarea reconfirmării din partea Băncii Naţionale a României cu privire la reluarea activităţii de creditare”, se arată în raportul de la bursă.

Controlul tematic desfăşurat în luna iulie 2022 a vizat conformarea Ocean Credit IFN cu legislaţia privind prevenirea spălării banilor, aspect cu privire la care Banca Naţională a României nu a constatat nereguli.

Ulterior, în octombrie 2022, în urma solicitării companiei în acest sens, BNR a verificat modul de calcul şi raportare a nivelului fondurilor proprii, în acest sens fiind emis Raportul de supraveghere nr. VI/1/647/16.01.2023.

În termen de 5 zile de la recepţionarea acestui Raport, Ocean Credit a întocmit şi comunicat către BNR un plan pentru remedierea deficienţelor constatate, inclusiv cele referitoare la nivelul fondurilor proprii.

„Sub acest aspect, precizăm că Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 20/2009 privind instituţiile financiare nebancare impune un nivel minim de fonduri proprii pe care instituţiile financiare nebancare trebuie să le deţină şi, totodată, impune un set de criterii pentru calificarea anumitor fonduri ca fiind proprii instituţiei financiare nebancare. Intervenirea unor erori materiale de redactare a documentaţiei specifice a condus la excluderea de către Banca Naţională a României a fondurilor provenite din obligaţiuni din categoria fondurilor proprii. În consecinţă, a fost dispusă suspendarea activităţii de emitere a creditelor noi până la remedierea deficienţelor constatate, măsură cu care Subscrisa ne-am conformat de îndată”, notează compania.

Totodată, faţă de constatările BNR, Ocean Credit IFN a întreprins o serie de măsuri pentru ajustarea nivelului fondurilor proprii conform dispoziţiilor Regulamentului BNR nr. 20/2009 privind instituţiile financiare nebancare. Astfel, a emis, la 1 februarie 2023, o hotărâre a adunării generale extraordinare a acţionarilor prin care a remediat erorile materiale şi aspectele care împiedicau încadrarea fondurilor provenite din obligaţiuni în categoria fondurilor proprii.

De asemenea, Ocean Credit a înregistrat un împrumut subordonat provenit de la acţionari, în valoare de 1,4 milioane de lei, cu data de 31 ianuarie 2023. Totodată, a înstrăinat un activ în valoare de 1,7 milioane de lei, la data de 31 ianuarie 2023.

„Ca urmare a măsurilor descrise anterior, nivelul expunerii agregate raportat la fondurile proprii ale Subscrisei, astfel cum acesta a fost determinat de către specialiştii Subscrisei conform legislaţiei aplicabile, se situează sub pragul maxim permis de legislaţia aplicabilă instituţiilor financiare nebancare. Prin urmare, raportat la cele mai recente calcule contabile realizate, Subscrisa am reuşit să asigurăm un nivel al fondurilor proprii corespunzător prevederilor legale, astfel încât deficienţele constatate de către Banca Naţională a României au fost remediate”, mai notează Ocean Credit.

Instituţia financiară nebancară spune că a întreprins toate măsurile necesare pentru remedierea aspectelor constatate de către BNR şi se află în aşteptarea reconfirmării din partea Băncii Naţionale cu privire la reluarea activităţii de creditare.

„Precizăm că Subscrisa ne preocupăm în mod activ de asigurarea conformităţii cu toate prevederile legale aplicabile, monitorizăm eventualele riscuri în acest sens şi cooperăm eficient cu personalul de specialitate din cadrul Băncii Naţionale a României astfel încât activitatea de creditare să fie reluată fără întârziere. Până atunci, Subscrisa ne manifestăm întreaga transparenţă faţă de deţinătorii de obligaţiuni, astfel că orice aspecte suplimentare pot fi lămurite în urma unei solicitări transmise la adresa bnr@oceancredit.ro”, încheie Ocean Credit IFN.

Ocean Credit OFN a listat pe 3 noiembrie 2021 prima sa emisiune de obligaţiuni la Bursa de la Bucureşti, în valoare de 1,86 de milioane de euro, fondurile atrase fiind utilizate pentru creşterea activităţii de creditare şi investiţii în fintech.

Compania a vândut în plasamentul privat din iulie 2021 18.668 de bonduri corporative subordonate, negarantate, cu o valoare nominală de 100 de euro, cu scadenţa de 5 ani şi o rată a cuponului fixă de 8,75% pe an, plătibilă trimestrial. Plasamentul privat şi listarea obligaţiunilor au fost realizate cu sprijinul Goldring.

Ocean Credit IFN obţine venituri exclusiv din activitatea de creditare către persoane fizice, prin dobânzi, comisioane şi alte venituri asimilate creditării. Compania este primul IFN (instituţie financiară nebancară) fintech românesc cu serviciu complet automatizat şi instant al procesului de creditare.

În primele şase luni din 2022, Ocean Credit IFN a acordat credite de 21,5 mil. lei, înregistrând o creştere de peste 70% faţă de aceeaşi perioadă din 2021. Veniturile din activitatea de creditare s-au majorat cu 61%, depăşind 6,2 mil. lei, iar soldul creditelor a crescut cu peste 80%, la 18,2 mil. lei. Rezultatul net a fost pierdere de 541.000 de lei, comparativ cu un profit net de 225.600 de lei în S1/2021, arată datele din raportul financiar semestrial.

Compania este deţinută în proporţie de 99,6667% de OC Global Limited (Cipru) şi de Ionescu Augustin Dan, cu 0,3333% din capitalul social. OC Global Limited este deţinută în totalitate de Radu Ciorbă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO