Bănci și Asigurări

Olteanu, BNR: Ne aşteptăm la reduceri ale dobânzilor la creditele în lei

Olteanu, BNR: Ne aşteptăm la reduceri ale dobânzilor la creditele în lei

Autor: Vasile Magradean

28.02.2012, 00:05 385

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu spune că se aşteaptă la reduceri ale dobânzilor la împrumuturile acordate în lei în perioada următoare, dar cheia relansării creditării în România este reprezentată de încredere şi de evoluţia economiei globale.

Prezent la o conferinţă organizată la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) Cluj, Olteanu a susţinut că BNR va lua măsuri de susţinere a creditării în lei, ca alternativă la creditarea în euro.

"BNR a redus dobânda de politică monetară în două rânduri, în ultimele două luni, iar acest lucru se repercutează cu o întârziere de câteva luni asupra sistemului financiar. Ne aşteptăm să existe reduceri ale dobânzilor la creditarea în lei de către bănci. Sigur, totul depinde de acel element numit încredere, de funcţionarea economiei şi de modul în care economia reală şi zona financiară se raportează una la cealaltă. Vom împinge în continuare spre creditarea în lei, ca alternativă la creditarea în euro. Elementul de încredere este esenţial", a afirmat oficialul băncii centrale.

Potrivit lui Olteanu, BNR are "previziuni optimiste" privind creşterea economică în acest an, ele fiind în permanentă reevaluare, în funcţie de evoluţiile internaţionale.

"Economia românească este dependentă de cea europeană, în condiţiile în care 70% dintre exporturile României sunt către zona euro, care nu are perspective foarte bune, deocamdată. Creşterea economică a României depinde de acest lucru. BNR îşi va duce mai departe mandatul de asigurare a stabilităţii financiare în condiţiile oferite de economie."

Olteanu a precizat că sistemul financiar din România a fost întotdeauna "reglementat, stabil, echilibrat şi conservator".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO