Bănci și Asigurări

Operatorii futures vor sa prinda trenul titlurilor de stat

21.08.2001, 00:00 14



Publicarea in Monitorul Oficial a regulamentului de functionare a pietei titlurilor de stat a mobilizat si operatorii futures, acestia fiind in prezent in pregatiri pentru implementarea instrumentelor derivate pe rata dobanzii.

Potrivit conducerii BMFMS, la Bursa din Sibiu exista deja proiecte in derulare pentru implementarea instrumentelor derivate: contractele futures si optiunile avand ca active de baza ratele dobanzilor tranzactionate pe piata secundara.

"Am facut studii in vederea anticiparii momentului optim de lansare a contractelor derivate pe titluri de stat. Speram ca pana la sfarsitul trimestrului al treilea piata derivatelor pe titluri de stat sa fie operativa, dar aceasta depinde in primul rand de nivelul de dezvoltare al pietei secundare a titlurilor de stat" a declarat presedintele Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri din Sibiu, Teodor Ancuta.

Reglementarea pietei secundare a titlurilor de stat era necesara, aceasta avand perspective mari de dezvoltare si reprezentand cel mai dinamic segment financiar din lume din punct de vedere al lichiditatii si al volumelor mari tranzactionate, mai spune Ancuta.

Liliana Paraipan, directorul de marketing si dezvoltare al Bursei Romane de Marfuri (BRM) spune ca in prezent la BRM o echipa de specialisti studiaza si incearca sa gaseasca solutii pentru implementarea acestor contracte futures, dar considera ca este inca prematur sa se vorbeasca despre aceasta piata.

"Nici cei care sunt mai direct interesati decat noi nu au la aceasta data toate informatiile necesare pentru definitivarea strategiilor. Mai trebuie emise norme de functionare, de acreditare', a comentat Liliana Paraipan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO