Bănci și Asigurări

Optimism pe titlurile de stat: analiştii recomandă „cumpără“

Optimism pe titlurile de stat: analiştii recomandă „cumpără“

Autor: Liviu Chiru

17.01.2011, 23:55 66

Analiştii Raiffeisen, una dintre cele mai mari bănci locale,sunt optimişti în privinţa randamentelor la titlurile de statromâneşti şi recomandă clienţilor să cumpere orice fel de datorieemisă de Trezorerie, după ce în trecut mizau doar pe cele cuscadenţe scurte.

De la sfârşitul anului trecut Ministerul Finanţelor a reuşit săimprime o tendinţă de scădere a randamentelor la titlurile vândutepe piaţa primară, iar mişcarea se reflectă acum şi pe piaţasecundară. Un randament mai mic corespunde unui preţ mai mare detranzacţionare al titlului respectiv.

"Vedem în continuare loc pentru scăderea randamentelor latitlurile de stat în perioada următoare. Astfel, am extinsrecomandarea noastră de cumpărare de la certificatele de trezoreriela toate titlurile de stat româneşti", spune Nicolae Covrig,analist în cadrul Raiffeisen Bank.

Spre exemplu, la certificatele de trezorerie pe un an - unadintre scadenţele preferate de investitori - randamentul mediu pepiaţa primară a coborât de la 7,22%, la licitaţia din 24 noiembrie,la 6,81%, la licitaţia organizată săptămâna trecută. În paralel,statul reuşeşte acum să plaseze cu regularitate şi obligaţiuni petrei ani, după ce timp de mai multe luni anulase sistematicemisiunile, considerând inacceptabil randamentul cerut deinvestitori.

Acum, obligaţiunile sunt plasate la un randament mediu de 7,12%pe an (la licitaţia din 10 ianuarie).

Trezoreria a suplimentat ieri o emisiune de certificate pe unan, atrăgând de la bănci 2,5 miliarde de lei (588 mil. euro), faţăde o sumă planificată de un miliard de lei, în timp ce randamentulmediu plătit a coborât cu 0,12 puncte procentuale, la 6,69% pean.

"Activitatea a devenit mai interesantă şi pe piaţa secundară,unde randamentele la obligaţiunile pe trei ani au coborât uşor subpragul de 7%, pe fondul unor volume de tranzacţionare mai mari.Această mişcare este în linie cu aşteptările noastre optimistepentru acest tip de active", comentează şi Vlad Muscalu, economistla ING Bank.

Potrivit datelor publicate de BNR, la fixingul de ieri băncileafişau randamente de 7,12% la cumpărare de obligaţiuni pe trei ani,respectiv 6,83% pe an la vânzare. Nicolae Covrig spune că scăderearandamentelor la titlurile de stat va fi în continuare sprijinităde lichiditatea abundentă de pe piaţa monetară, precum şi dereducerea incertitudinilor privind stabilitatea fiscală, după ceGuvernul a atins majoritatea ţintelor agreate cu FMI pentru 2010 şise pregăteşte să încheie un nou acord.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO