Bănci și Asigurări

Oradea a vandut obligatiuni de 150 mld. lei in cinci ore

16.06.2004, 00:00 16

Oferta publica de obligatiuni emise de Primaria Oradea, in valoare de 150 miliarde de lei, a fost subscrisa in mai putin de cinci ore in prima zi de derulare a ofertei publice de vanzare. In prima zi, subscrierile au totalizat aproape 190 miliarde de lei.
"Am avut in prima zi subscrieri ce au depasit cu 37,5 miliarde de lei valoarea totala a ofertei. Ultima cerere de subscriere pentru care s-au putut aloca obligatiuni a fost inregistrata la ora 13.39," spune Simona Constantinescu, presedintele BCR Secutities, societatea de brokeraj a Bancii Comerciale Romane. BCR Secutities impreuna cu CA IB Securites au format sindicatul de intermediere al ofertei.
Obligatiunile Oradea au fost subscrise de 47 de investitori, printre care se numara o banca, doua societati de asigurari si noua fonduri mutuale, majoritatea celorlalti investitori fiind persoane fizice.
"Probabil multi dintre investitori se asteptau la o cerere mare pentru aceste obligatiuni si probabil de aceea s-au grabit. O parte din cei care au subscris dar nu le-au mai fost alocate obligatiuni s-au orientat catre oferta de obligatiuni Bacau, cealalta oferta pe care o intermediem in prezent," spune Simona Constantinescu.
Emisiunea de obligatiuni Oradea a stabilit doua noi recorduri in privinta pietei obligatiunilor municipale: cea mai mare valoare si cea mai mare maturitate. Titlurile au o maturitate de sase ani, iar dobanda se stabileste in functie de ratele BUBID si BUBOR de pe piata interbancara la care se adauga trei puncte procentuale. Pentru primul trimestru Oradea va plati o dobanda anuala de 23%. Emisiunea subscrisa la inceputul acestei saptamani este cea de-a doua a municipiului Oradea, care a mai emis la mijlocul anului trecut obligatiuni in valoare de 100 miliarde de lei.
Piata emisiunilor de obligatiuni municipale  va depasi probabil anul acesta pragul de 1.000 miliarde de lei. Cele 29 de emisiuni de obligatiuni realizate sau aflate in curs totalizeaza aproape 930 miliarde de lei (23 milioane de euro). Primele emisiuni postbelice de obligatiuni municipale au fost lansate la finalul anului 2001.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO