Bănci și Asigurări

OTP a făcut profit de 5,5 mil. euro datorită înjumătăţirii provizioanelor

Autor: Ciprian Botea

21.11.2011, 00:03 452

OTP Bank, filiala locală a celui mai mare grup financiar maghiar, a raportat pe primele nouă luni un profit net de 23 mil. lei (aproape 5,5 mil. euro), comparativ cu o pierdere de 64 mil. lei în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Profitul obţinut de bancă după primele nouă luni se datorează reducerii la jumătate a cheltuielilor cu provizioanele, până la 75 mil. lei, şi creş­terii cu 8% a profitului opera­ţio­nal, care a depăşit pragul de 100 mil. lei în perioada ianuarie-septembrie.

Maghiarii anunţaseră un profit uşor mai ridicat în primul semestru din acest an, astfel că trimestrul al treilea a marcat o pierdere de câteva zeci de mii de euro. Pierderea survine în contextul în care ritmul de scădere al costului cu riscul a încetinit comparativ cu primele şase luni.

"Creditele ipotecare au fost cele care au generat cele mai multe probleme pe piaţa din România. Restanţele mai mari de 90 de zile au urcat cu peste un punct procentual în trimestrul al treilea şi au ajuns la 13% din portofoliul total", potrivit raportului trimestrial al grupului maghiar.

OTP Bank a fost prima dintre băncile locale care au promovat agresiv creditele în franci elve­ţieni în anii de boom, dar în ultimii doi ani clienţii care s-au împrumutat în această monedă au fost afectaţi de aprecierea bruscă a cursului de schimb. Volumul creditelor cu întârzieri mai mari de 90 de zile la plata ratelor lunare ajungea la 719 mil. lei, fiind în creştere cu 55% faţă anul trecut.

Banca avea la sfârşitul lunii septembrie un portofoliu de credite de 5,48 miliarde de lei (1,26 mld. euro), în creştere cu 8% comparativ cu aceeaşi lună din 2010. Cele mai mari vânzări s-au înregistrat în cazul creditelor ipotecare pentru populaţie şi al finanţărilor acordate întreprinderilor mici şi mijlocii.

OTP Bank a avut venituri totale de 249 milioane de lei (59 mil. euro) în primele nouă luni, în creştere cu 3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, datorită creşterii venitului din marja de dobândă. Cheltuielile operaţionale s-au menţinut la 148 milioane de lei, dar raportul cost/venituri se menţine în continuare la un nivel ridicat de 59%.

Depozitele atrase de la clienţi s-au majorat cu 7%, la 1,84 mld. lei, pe seama creşterii surselor atra­se de la clienţii persoane fizice.

Raportul credite de­pozite atingea 271% la nouă luni din acest an în condiţiile în care subsidiara locală s-a bazat foarte mult în trecut pe finanţările atrase de banca-mamă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO