Bănci și Asigurări

OTP a revenit pe profit în T3, iar pierderea din primele nouă luni s-a redus la 5,7 mil. euro

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Ciprian Botea

14.11.2013, 21:07 200

OTP Bank, subsidiara locală a celui mai mare grup financiar din Ungaria, a raportat un profit net de aproape 2 milioane de euro în trimestrul al treilea pe fondul reducerii cheltuielilor cu provizioanele de risc şi a reuşit să-şi reducă pierderile aferente primelor nouă luni din 2013 până la 5,7 milioane de euro.

Banca raportase pentru primul semestru o pierdere de 5,7 milioane de euro, datorată volumului mai mare al provizioanelor de risc şi scăderii veniturilor din dobânzi. La nivelul primelor nouă luni veniturile au rămas pe minus, iar costul riscului s-a redus doar marginal în ciuda îmbunătăţirii performanţei din trimestrul al treile.

Cheltuielile cu provizioanele de risc s-au ridicat la circa 23 milioane de euro în perioada ianuarie-septembrie, cu 4% mai puţin faţă de acelaşi interval din 2012, potrivit datelor publicate de grup la Budapesta. Stocul creditelor cu întârzieri la plată mai mari de 90 de zile a crescut cu 23% faţă de luna septembrie 2012 şi a ajuns la 247 milioane de euro, ceea ce înseamnă o rată de neperformanţă de 18,2% (sub media sistemului bancar).

Banca avea la sfârşitul lunii septembrie un portofoliu de credite de 1,35 miliarde de euro, cu 3% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut. Depozitele s-au majorat cu 23% şi au ajuns la aproape 650 mil. euro, astfel că rata credite/depozite s-a îmbunătăţit până la 207%. Volumul total al activelor a scăzut însă cu două procente, până la 1,53 miliarde de euro.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO