Bănci și Asigurări

OTP a scos la vanzare divizia de asigurari

09.01.2008, 17:44 18

OTP, cel mai mare grup financiar din Ungaria, prezent si pe piata romaneasca prin OTP Bank, OTP Garancia Asigurari si OTP Fond de Pensii, ar putea sa isi vanda in urmatoarele luni divizia de asigurari.
"OTP Bank a primit oferte pentru 100% din actiunile OTP Garancia de la potentiali parteneri. OTP Bank cauta un partener strategic pentru divizia de asigurari de viata si non-viata pentru a consolida pozitia OTP Garancia atat pe piata ungara, cat si in strainatate", a transmis banca Bursei de Valori din Budapesta.
OTP a intrat pe piata romaneasca in 2004, prin achizitia unui jucator de talie mica, RoBank. Si in asigurari ungurii au preluat o societate de mici dimensiuni, Ceccar Romas, tranzactia fiind finalizata la sfarsitul lui 2005. Dupa preluare, compania de asigurari si-a schimbat numele in OTP Garancia. In 2006, societatea a inregistrat prime brute subscrise de circa 3,3 milioane de euro din asigurari de viata si generale, ocupand locul 26 pe o piata formata din 37 de companii. Compania nu si-a publicat inca rezultatele pentru anul trecut, insa daca a crescut in ritm cu piata, cu 30%, afacerile OTP Garancia ar fi putut ajunge la 4,3 milioane de euro la sfarsitul anului trecut. Astfel, valoarea companiei ar putea fi in jur de 3-4 milioane de euro, daca se aplica pretul mediu din alte tranzactii recente din piata asigurarilor, de 0,8 -1 euro pentru un euro cifra de afaceri.
Potrivit unor surse apropiate grupului ungar, citate de Reuters, OTP este aproape de semnarea unui acord pentru vanzarea diviziei de asigurari, urmand sa anunte acest lucru la sfarsitul acestei luni sau la inceputul lui februarie. OTP a finalizat deja majoritatea problemelor restante in cazul vanzarii Garancia, urmand sa mai fie solutionate ultimele detalii ale tranzactiei, a declarat sursa.
Saptamanalul de afaceri HVG a relatat saptamana trecuta ca OTP negociaza cu patru ofertanti vanzarea diviziei de asigurari, respectiv Aegon, AIG, Groupama si Zurich Financial.
Sursa Reuters a confirmat numele ofertantilor si a afirmat ca tranzactia nu reprezinta o vanzare obisnuita, ci implica infiintarea unui parteneriat pe termen lung, prin care Garancia va ramane in relatii stranse de afaceri cu OTP.
Banca de investitii ING a anuntat, intr-un raport de cercetare recent, ca vanzarea Garancia ar putea genera venituri de aproximativ 485 de milioane de euro, dar exista si estimari care indica venituri de pana la 500 de milioane de euro.
Trei din cele patru grupuri care au purtat negocieri cu OTP - Aegon, AIG si Groupama - sunt deja prezente pe piata romaneasca. Aegon detine, in parteneriat cu Banca Transilvania, administratorul de pensii BT Aegon, iar in cursul acestui an grupul olandez intentioneaza sa infiinteze pe piata locala si o companie de asigurari de viata.
Grupul american AIG este prezent cu doua societati: AIG Romania, specializata pe asigurari generale, si AIG Life, specializata pe asigurari de viata, in timp ce francezii de la Groupama au finalizat recent achizitia BT Asigurari de la Banca Transilvania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO