Bănci și Asigurări

OTP Bank România, achiziţionată de Banca Transilvania, a încheiat primele trei luni din 2024 cu venituri totale de 219 mil. lei, plus 2% an/an. Profitul net s-a diminuat cu 88%, până la 2 mil. lei

OTP Bank România, achiziţionată de Banca Transilvania,...

Autor: Cristina Bellu

10.05.2024, 17:15 8225

OTP Bank România a înregistrat în primele trei luni din 2024 venituri totale de 219 mil. lei, în creştere cu 2% an, în timp ce profitul net s-a diminuat cu 88%, până la 2 mil. lei, potrivit raportului publicat la Budapesta, în care rezultatele băncii sunt prezentate consolidat, ajustate în conformitate cu standardele grupului.

Rezultatul a fost influenţat de un nivel mai redus al veniturilor faţă de trimestrul anterior, de creşterea cheltuielior operaţionale şi de noul impozit introdus în sectorul bancar începând cu 2024, care determină banca să plătească suplimentar 2% din cifra de afaceri. În consecinţă, valoarea impozitului a depăşit 13 milioane lei faţă de 5 milioane lei în trimestrul precedent, spun oficialii băncii.

Profitul operaţional înregistrat în primul trimestru din 2024 a fost de 45 milioane RON, cu 5% mai mic an/an i cu 34% mai mic comparativ cu T4/2023, ca urmare a scăderii cu 5% a venitului total şi a creşterii cu 7% a cheltuielilor operaţionale, în mare parte datorită contribuţiei la fondul de garantare a depozitelor recunoscută în luna ianuarie.

Veniturile nete din dobânzi s-au redus cu 15% an/an, înregistrând o valoare de 177 milioane lei, ca rezultat al diminuării volumului de credite nou acordate, în contextul bancar general caracterizat de rate ridicate ale dobânzilor şi de scăderea stocului actual de credite.

Veniturile nete din comisioane şi taxe au crescut cu 41% faţă de T4/2023, ca efect de bază al reversării penalităţilor pentru contractele reziliate anticipat în trimestrul precedent, ale companiei de leasing din cadrul grupului. În timp ce alte venituri au scăzut cu 30% datorită normalizării veniturilor din schimburi valutare, acestea crescând în trimestrul al patrulea din cauza efectelor sezoniere.

Costul total al riscului a scăzut cu 19% comparativ cu trimestrul anterior ajungând la minus 29 milioane lei, fiind influenţat de scăderea cu 16% a provizioanelor pentru pierderi din activitatea de creditare, în timp ce costurile cu alte riscuri au fost aproape de zero la finalul perioadei.

Volumul creditelor performante a scăzut cu 3% faţă de trimestrul anterior, în urma reducerii cu 2% a creditării clienţilor retail, cu 3% a creditării clienţilor corporate şi a diminuării cu 6% a activităţii de leasing. Cererea de credite de nevoi personale şi de credite imobiliare a rămas stabilă, în timp ce pe segmentul corporate, ritmul de creditare a încetinit, în conformitate cu evoluţia pieţei.

Volumul depozitelor s-a redus cu 2% comparativ cu ultimul trimestru din 2023, însă la nivel anual creşterea înregistrată a fost de 14%, datorită creşterii cu 17% a depozitelor retail şi cu 10% a depozitelor corporate. Comparativ cu trimestrul anterior, volumul depozitelor corporate s-a redus cu 10%, întrucât trei depozite la termen ale clienţilor mari au ajuns la maturitate.

"Consolidarea bazei de clienţi, alături de o creştere robustă a depozitelor de retail, precum şi o poziţie solidă a capitalului reflectă faptul că banca rămâne fermă în angajamentul său pentru o creştere sustenabilă şi de menţinere a unei poziţii financiare solide”,  spune Gyula Fatér, CEO OTP Bank România.

Ȋn conformitate cu standardele locale de raportare, activele băncii au atins nivelul de 19,7 miliarde lei, un nivel stabil comparativ cu cel din 2023.

Rata de adecvare a capitalului băncii a atins nivelul de 23,36% (plus 140 bps de la an la an),  influenţată de creşterea fondurilor proprii.

Pe 9 februarie 2024, a fost parafată tranzacţia prin care Banca Transilvania cumpără entităţile din România ale grupului maghiar OTP, respectiv OTP Bank, OTP Leasing şi OTP Asset Management la un preţ de 347,5 mil. euro.

În urma acestui acord, OTP Group marchează ieşirea de pe piaţa românească.

La nivelul întregului grup, OTP a înregistrat în T1/2024 un profit consolidat de 240 miliarde HUF (3.073 milioane lei).

 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO