Bănci și Asigurări

OTP investeste 9,5 milioane de euro in pensii private si se asteapta la 270.000 de clienti

OTP investeste 9,5 milioane de euro in pensii private si se asteapta la 270.000 de clienti

Grupul OTP detine pe piata locala o banca, o companie de asigurari, iar in curand va avea si o companie de administrare a pensiilor private

03.07.2007, 18:59 17

Grupul financiar OTP, care detine pe piata locala o banca si o companie de asigurari, estimeaza ca va ajunge la 270.000 de clienti pe piata pensiilor private pana la sfarsitul acestui an, din care 250.000 pe pensii obligatorii (pilonul II) si 20.000 pe pensii facultative (pilonul III).
"Pentru anul acesta, estimam o cota de piata de 10-12% atat pentru pilonul II, cat si pentru pilonul III", afirma Marius Floarea, director general al OTP Fond de Pensii. Marius Floarea este fostul director de marketing si administrare de retea al BCR Asigurari.
OTP a depus deja o cerere de constituire pentru OTP Fond de Pensii, societate care va opera pe pilonul II, la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Daca aceasta va fi aprobata, OTP Fond de Pensii trebuie sa depuna si o cerere pentru autorizarea ca administrator de fonduri de pensii obligatorii.
De administrarea fondurilor de pensii facultative se va ocupa compania de asigurari a grupului ungar, OTP Garancia, dupa ce saptamana trecuta a fost autorizata de CSSPP. Odata cu licenta de administrator, compania a primit si aprobarea pentru prospectul schemei primului sau fond, "OTP Strateg Fond de Pensii Facultative", cu risc mediu. Societatea intentioneaza sa mai lanseze doua fonduri de pensii, unul cu risc scazut si unul cu risc ridicat.
"Trebuie precizat ca structura de investitii impusa de legislatia in vigoare nu permite investirea in instrumente financiare cu grad mare de risc, iar diferentierea intre schemele de pensii cu grad scazut, mediu si ridicat nu va fi foarte mare", sustine directorul OTP Fond de Pensii.
Compania va incepe vanzarea pensiilor facultative la mijlocul acestei luni.
"Estimarile noastre arata o crestere importanta incepand din 2008, odata cu functionarea in parametri normali a sistemului de pensii", spune Floarea.
Pana in acest moment, grupul ungar a investit 9,5 milioane de euro in divizia de pensii private, urmand ca suma alocata pentru dezvoltarea acestei activitati sa ajunga la 15 milioane de euro pana la sfarsitul anului viitor.
Reteaua de distributie a companiei este formata din 2.500 de agenti de marketing, insa pensiile private vor fi vandute si prin reteaua bancii.
OTP Garancia este fosta societate de asigurari Ceccar-Romas, cumparata de grupul ungar OTP la sfarsitul anului 2005. Compania a avut in primul trimestru al acestui an afaceri de 1,5 milioane de euro, iar pentru tot anul estimeaza prime brute subscrise de circa 7 milioane de euro, dublu fata de anul trecut.
Prin intrarea pe piata pensiilor private, OTP se alatura unor mari banci de pe piata locala care au facut deja acest pas: BCR, BRD-SocGen, Banca Transilvania, ING sau Raiffeisen (prin societatea de administrare a investitiilor Raiffeisen Asset Management).
In acest moment, patru companii vand deja pensii facultative: Allianz-Tiriac Pensii Private, Aviva, ING Asigurari de Viata si BCR Asigurari de Viata, fiecare avand cate un fond autorizat.
Ca depozitari ai activelor fondurilor de pensii administrate privat si al celor facultative, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private a autorizat bancile BCR, BRD-SocGen, Bancpost si ING.
Pe partea de audit al fondurilor de pensii, au fost aprobate de CSSPP companiile Deloitte, Ernst & Young, KPMG si PricewaterhouseCoopers.
De distributia pensiilor facultative se vor ocupa peste 6.700 de agenti marketing autorizati pana in prezent de Comisie, dar si 14 brokeri.
Pe partea de pensii obligatorii administrate privat, CSSPP a aprobat pana acum patru brokeri: Fincop, AAV, Astop si Etica Finance.
Pe lista de asteptare pentru autorizatia de constituire a unei societati de administrare a fondurilor de pensii obligatorii se afla acum, in afara de OTP Garancia, alte 12 companii: AIG, Allianz-Tiriac, Aviva, BCR, BRD-SocGen, BT Aegon (un parteneriat intre Banca Transilvania si compania olandeza Aegon), Generali, ING, Interamerican, Omniasig, Prva (companie slovena) si MKB Romexterra (in parteneriat cu Delta Asigurari).
Sistemul pensiilor private obligatorii va functiona incepand cu luna august, cand toti salariatii cu varste de sub 35 de ani vor avea patru luni la dispozitie pentru a-si alege un fond in care sa le fie virate doua procente din contributia pentru pensii datorata statului.
Daca nu isi vor alege un fond, ei vor fi redistribuiti aleator si proportional la fondurile existente pe piata, in functie de numarul de clienti deja atrasi de acestea. Pentru angajatii cu varste cuprinse intre 35 si 45 de ani, aderarea la un fond de pensii administrate privat va fi optionala. Dupa aderarea la un fond, Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale trebuie sa valideze fiecare participant la sistem, pentru ca administratorul fondului sa fie sigur ca are acel client in portofoliu.
Colectarea contributiilor va incepe in ianuarie 2008. Timp de opt ani, contributia va creste cu 0,5 puncte procentuale pe an, pana la 6 puncte procentuale din CAS.


Planurile OTP
10-12% din piata pensiilor private
250.000 de clienti pe pilonul II
20.000 de clienti pe pilonul III
3 fonduri de pensii facultative
15 mil. euro investitii pana in 2009

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO