Bănci și Asigurări

Parlamentul a aprobat capitalizarea profitului la CEC Bank

Parlamentul a aprobat capitalizarea profitului la CEC Bank

Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank

Autor: Mihaela Claudia Medrega

20.12.2011, 00:06 912

Posibilitatea capitalizării profitului CEC Bank din anii anteriori a fost aprobată de Camera Deputaţilor, care este for decizional, a declarat pentru ZF Eugenia Barna, preşedintele Comisiei de Buget-Finanţe Bănci.

Posibilitatea majorării capitalului CEC Bank din profitul pe anii precedenţi fusese eliminată de Guvern printr-o ordonanţă de urgenţă emisă în luna septembrie pentru modificarea statutului Eximbank. Însă, ulterior, Ministerul Finanţelor, care este acţionarul unic al CEC, a formulat un amendament care a fost aprobat de parlamentari.

"A fost un amendament formulat de Ministerul Finanţelor. Săptă­mâna trecută a fost aprobat în Comisia de Buget-Finanţe şi, ulterior, în plenul Camerei Deputa­ţilor, care este for decizional. Trebuie să avem bănci româneşti care să fie puternice. Atât Eximbank, cât şi CEC Bank au nevoie de resurse financiare şi să susţină finan­ţarea economiei. Este important să fie folosit profitul pentru capitalizare", a explicat Barna.

CEC Bank are un capital social de peste un miliard de lei, din care aproximativ jumătate reprezintă majorări realizate din profiturile obţinute începând cu 2008.

Potrivit unor surse bancare, profitul băncii a scăzut însă vizibil anul acesta sub presiunea provizioanelor, ajungând la câteva milioane de euro la nouă luni.

Prin ordonanţa din septembrie Guvernul a decis ca Eximbank, cealaltă bancă de stat, să fie trecută de la AVAS tot în portofoliul Ministerului Finanţelor, iar profitul nerepartizat aferent ultimilor trei ani să fie vărsat ca dividende la bugetul de stat. Prin acelaşi act normativ au fost însă abrogate de către Guvern şi prevederile legale care au permis până la acea dată băncilor de stat, inclusiv CEC Bank, să îşi majoreze capitalul din profiturile anilor precedenţi.

Preşedintele CEC Bank, Radu Gheţea, declara recent că eliminarea prevederii care permitea CEC Bank să îşi majoreze capitalul social din profiturile anilor precedenţi reprezintă o eroare, având în vedere că banca ar avea în continuare nevoie de capitalizare.

În ultimii ani Gheţea a făcut repetate apeluri la guvernanţi şi opinia publică pentru capitalizarea CEC Bank, cel puţin din profiturile băncii, întrucât capitalizarea din resursele statului, acţionarul majoritar, nu a fost permisă de Comisia Europeană, fiind considerată ajutor de stat.

CEC s-a orientat şi pe acordarea de credite pentru co-finanţarea proiectelor beneficiare de fonduri europene.

Ministerul Finanţelor, deţine integral acţiunile CEC Bank, şi a preluat şi pachetul majoritar de 95,374% din acţiunile Eximbank de la AVAS, astfel că va controla ambele bănci rămase în proprietatea statului.

Guvernul a decis acest transfer al controlului printr-o ordonanţă de urgenţă justificată prin "imperativul creşterii veniturilor la bugetul de stat" şi "necesitatea aplicării măsurilor pentru modernizarea infrastructurii". Guvernul susţine şi că dacă banca nu ar trece la Finanţe, ar fi afectat "grav" programul naţional investiţional şi obiectivele privind crearea de locuri de muncă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO