Bănci și Asigurări

Partea leului in credite, din ce in ce mai mica

01.10.2008, 19:59 19

 

Creditele in lei si-au diminuat considerabil ponderea in totalul creditelor populatiei, ajungand in iulie sa reprezinte 45% din total, fata de anul trecut, cand ponderea era de 55%, arata datele BNR.
Scaderea este sustinuta in principal prin contractia creditului de consum si scaderea ponderii pe care moneda nationala o detine in imprumuturile fara garantie ale populatiei. Astfel, creditele in lei pentru consum au o pondere diminuata tot cu 10 puncte procentuale, ajungand in iulie pana la 55% in total credite de consum acordate de banci. Imprumuturile in euro si-au marit ponderea pe care o detineau in creditele de consum ale populatiei de la 30% la 36% pana in iulie 2008.
De asemenea, la creditele pentru locuinte, care au inregistrat o corectie in iulie, se vede ca ponderea imprumuturilor in lei a inregistrat o scadere anualizata de la 13% la 9%.
Creditele pe termen lung sunt, in orice caz, contractate in euro, acestea reprezentand 75% din totalul finantarilor cu garantii. In acelasi timp, creditele in alte valute au ajuns in iulie la echivalentul a 9,8 miliarde lei. Acestea au inregistrat in iulie un avans anual de 213%, cu 12 luni in urma acestea avand un volum de echivalentul a 3 miliarde lei.
Creditele in alte valute au ajuns in iulie sa detina 25% din totalul imprumuturilor populatiei, fata de o pondere de 11% cat aveau in aceeasi luna a anului trecut. Avansul anual este sustinut numai de creditele acordate in franci, din moment ce volumul de credite acordate in dolari aproape a stagnat. Finantarea in franci elvetieni a fost des criticata de unii bancheri, fiind considerata extrem de "periculoasa". Clientii sunt atrasi de dobanzile mult mai mici pe care le ofera aceste produse si pana acum calculele arata ca au platit o rata mai mica decat cea platita de contractantii creditelor in euro.
Din totalul creditelor acordate de banci populatiei, 75% din valoare reprezinta creditele de consum, 19,3% - creditele pentru locuinte, iar circa 5% credite pentru alte scopuri, precum cele auto.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO