Bănci și Asigurări

Pensiile obligatorii: primele masuri anticoncentrare

22.02.2008, 20:10 12

ING si Allianz-Tiriac ar putea sa nu mai primeasca clienti noi de pensii private obligatorii (pilonul II) din redistribuirile aleatorii lunare (dupa luna aprilie), potrivit unui proiect de norma al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Acesta prevede ca fondurile de pensii care au cote mai mari de 20% din piata nu vor mai primi clienti noi (loteriile periodice) desfasurate lunar, iar ING (32,1%) si Allianz-Tiriac (25,5%) sunt singurele companii cu asemenea pozitii in piata, care risca excluderea de la redistribuirea de noi clienti in aceste loterii. Aceasta reprezinta prima prevedere legislativa care incearca sa limiteze concentrarea pietei pensiilor obligatorii. Norma nu se refera la loteria "mare" (care va fi organizata pana pe 15 martie), ci doar la loteriile "mici", ce vor fi organizate periodic, incepand cu luna aprilie.
Practic, noile reglementari vizeaza aderarea continua la fondurile de pensii obligatorii, adica exact conditiile in care nou intratii in piata muncii trebuie sa isi aleaga fondul de pensii.
Potrivit proiectului de norma, salariatii care intra in piata muncii dupa adoptarea noilor reglementari si au sub 35 de ani sunt obligati sa adere la un fond privat de pensii in cel mult patru luni de la momentul in care devin eligibili. Proiectul de norma a fost publicat ieri si se afla in dezbatere publica timp de cel putin o luna, adica nu poate fi adoptat mai devreme de luna aprilie.
Daca salariatii sub 35 de ani, proaspat intrati in piata muncii, nu isi aleg un fond de pensii in cel mult patru luni, ei vor fi redistribuiti aleator la unul dintre fonduri, adica vor intra in loterii organizate in fiecare luna. Tot in loteriile lunare vor ajunge si cei care, dupa ce au devenit eligibili, semneaza cu doua sau mai multe fonduri de pensii. De la aceste loterii vor fi excluse companiile de pensii care au in acelasi timp cote de piata mai mare de 20%, atat dupa numarul de participanti, cat si dupa activele nete. Acestor fonduri nu le va fi insa interzis sa atraga direct clientii, prin adeziune voluntara.
CSSPP anuntase anterior ca ar putea exclude companiile mari de la aceste redistribuiri aleatorii, in incercarea de a limita concentrarea pietei. Potrivit unor declaratii anterioare ale oficialilor Comisiei, fondurilor mari le-ar putea fi interzis (prin norma de fuziuni si achizitii, inca in dezbatere interna la Comisie) sa cumpere fonduri mai mici de pensii, de asemenea cu scopul de a limita concentrarea pietei.
Companiile care vor atrage clienti dupa adoptarea acestei noi norme vor raporta numarul si datele acestora la Casa Nationala de Pensii (CNPAS) pe data de intai a fiecarei luni. In maximum zece zile, CNPAS verifica adeziunile, face raportul validarilor si invalidarilor, apoi organizeaza loteria lunara, pana la finele lunii respective.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO