Bănci și Asigurări

Peste 20 de banci au imprumutat BCR cu 200 mil. dolari

30.03.2004, 00:00 17



Banca Comerciala Romana (BCR) are de luna viitoare 200 de milioane de dolari in plus pentru a sustine expansiunea creditarii, imprumutul sindicalizat atras de pe pietele externe fiind perfectat si parafat la sfarsitul saptamanii trecute. Desi initial s-a dorit atragerea a doar 100 milioane de dolari, cererea mare a "impins" valoarea totala a imprumutului catre 200 mil.$.



Operatiunea, intermediata de un consortiu format din Bank Austria Creditanstalt AG, Citibank, Erste Bank si Raiffeisen Zentralbank, a mai implicat alte 17 banci si vehicule de investitii, printre care Commerzbank, Alpha Bank, BNP Paribas sau Dresdner Bank.



Imprumutul, care va fi utilizat pentru dezvoltarea creditarii, are scadenta peste cinci ani, si beneficiaza de o perioada de gratie de patru ani. Dobanda anuala se calculeaza in functie de LIBOR (London InterBank Offered Rate) la care se adauga doua puncte procentuale. Rata LIBOR pe un an era ieri in jur de 1,3%.



Aceasta este a doua iesire directa a BCR pe pietele externe dupa ce in 1997 a mai fost prezenta pe piata de capital internationala cu o emisiune de obligatiuni. Si la vremea respectiva interesul pentru titlurile emise de BCR a fost mare, intreaga emisiune fiind adjudecata din prima.



Presedintele BCR, Nicolae Danila, spunea recent ca la baza decizei de a iesi pe pietele externe a fost diversificarea portofoliului de resurse atrase, ca provenienta si maturitate, si mai ales la un cost avantajos.



Suprasubscrierea de acum a creditului sindicalizat vine intr-un moment bun pentru BCR, cea mai mare banca romaneasca, care se pregateste sa lanseze in aceasta toamna si o emisiune de obligatiuni pe pietele externe.



Suma pe care mizeaza oficialii bancii este in acest moment in jur de 100-150 milioane de euro. Chiar daca emisiunea de eurobonduri a fost anuntata pentru primvarara acestui an, "intrarea" celor 200 milioane de dolari impinge aceasta decizie undeva spre toamna.



"Nu am renuntat la ideea de a emite euroobligatiuni pe pietele externe, insa am amanat aceasta iesire pentru a doua parte a anului. Succesul pe care l-am obtinut cu creditul sindicalizat pe care l-am initiat ne permite sa impingem putin aceasta decizie. Probabil ca vom incerca sa atragem in jur de 100 mil.euro, iar principalul nostru scop este sa majoram scadenta pana spre 7-10 ani", a comentat recent pentru ZF Nicolae Danila.



El spunea ca lansarea de eurobonduri ar putea fi o "pregatire a terenului" pentru o eventuala listare a actiunilor bancii pe pietele internationale.



BCR detine in acest moment o cota de peste 40% pe segmentul creditarii, piata companiilor mari si a firmelor mici si mijlocii detinand ponderi insemnate in portofoliul bancii. Cum cererea de finantari pe termene mai lungi, de peste 3 ani, este din ce in ce mai mare este de inteles miscarea oficialilor BCR de a-si asigura din timp fonduri pe termene mai lungi.



BCR a raportat anul trecut un profit net de 160 milioane de dolari, iar pentru anul acesta se mizeaza pe un profit net in jur de 170 milioane de euro. 2004 este primul an in care banca va incepe sa isi raporteze rezultatele financiare in moneda unica europeana. oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO