Bănci și Asigurări

Piata asigurarilor se duce spre 1,7 mld. euro

Piata asigurarilor se duce spre 1,7 mld. euro

Angela Toncescu, presedintele CSA: Desi cifrele nu sunt de natura sa ne ingrijoreze la acest moment, am remarcat o crestere puternica a daunalitatii la asigurarile de credite.

09.11.2006, 18:37 11

Volumul subscrierilor din contracte de asigurare in primele noua luni s-a ridicat la 1,2 miliarde de euro (4,25 miliarde de lei), conform raportarilor transmise Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) de catre societatile de asigurare autorizate.
Primele brute subscrise in primele 9 luni ale anului sunt comparabile cu primele brute subscrise pe intregul an trecut, reprezentand 96% din totalul primelor brute subscrise in anul 2005.
Astfel, in 2005 valoarea primelor brute s-a ridicat la 1,22 miliarde de euro, iar daca pana la sfarsitul anului curent se va mentine ritmul de crestere inregistrat pana acum, se va ajunge in 2006 la un volum al primelor brute subscrise de aproximativ 1,7 miliarde de euro.
"Apreciem ca evolutia pietei din primele trei trimestre este una foarte buna si sustine prognoza atingerii in acest an a unui nivel de circa 1,7% din Produsul Intern Brut", a spus Angela Toncescu, presedintele CSA.
Asigurarile generale au in continuare ponderea cea mai mare, atingand in perioada ianuarie-septembrie a acestui an aproape 1 miliard de euro (3,43 miliarde de lei). Anul trecut asigurarile generale au avut o pondere asemanatoare, de 76,5%, fata de aproximativ 80% dupa primele 9 luni din 2006.
In acelasi timp, politele de viata au generat venituri de aproximativ 230 de milioane de euro (811,29 milioane lei). Pe intregul an trecut primele obtinute din asigurarile de viata au fost de 282,2 de milioane de euro.
Totodata, la finele lunii septembrie, numarul contractelor de asigurare in vigoare depasea 14,1 milioane, din care 8,4 milioane polite de asigurari generale si, respectiv, 5,74 milioane de contracte de asigurari de viata.
Fata de sfarsitul anului 2005, numarul contractelor in vigoare la sfarsitul lunii septembrie este cu 22% mai mare.
Societatile de asigurare au platit insa in primele 9 luni si despagubiri mai mari decat pe intregul an trecut. Astfel, daunele s-au ridicat in cele trei trimestre din acest an la aproximativ 520 de milioane de euro (1,82 miliarde de lei), cu 9% mai mult decat in 2006. Atat daunele platite pentru asigurarile de viata, cat si daunele platite pentu asigurarile generale au crescut intr-o proportie asemanatoare.
Analiza datelor la noua luni arata ca asigurarile de mijloace de transport terestru au in continuare cea mai mare pondere din asigurarile generale, de peste 38%.
Cele mai mari ponderi in total prime brute subscrise din asigurari generale sunt detinute, in continuare, de asigurarile de raspundere civila auto (28,9%), asigurarile de incendiu si calamitati naturale (11,8%) si asigurarile de credite (8,4%).
"Desi cifrele nu sunt de natura sa ne ingrijoreze la acest moment, am remarcat o crestere puternica a daunalitatii la asigurarile de credite. Daca ma refer doar la indemnizatiile platite de societati in primele trei trimestre ale anului curent, acestea reprezinta deja mai mult de 140% din totalul inregistrat in 2005, in timp ce in cazul primelor subscrise acest raport este de doar 110%", a spus Toncescu.
Presedintele CSA a adaugat ca activitatea societatilor de asigurare pe aceasta linie de business va fi atent monitorizata.
"Vrem sa avem certitudinea ca expunerile pe care companiile de profil si le asuma sunt sustinute de capital sau de prime de asigurare suficiente", a mai spus Toncescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO