Bănci și Asigurări

Piata asigurarilor va ajunge la 2,7 mld. euro

06.02.2008, 19:25 14

Piata asigurarilor ar putea ajunge la 2,7 mld. euro in acest an, principalii jucatori din piata estimand cresteri de 20-27% pentru segmentul asigurarilor generale si de 25-30% pentru cel de asigurari de viata. Potrivit acelorasi estimari, in 2007 piata a ajuns la 2,2 mld. euro, cu 35% peste nivelul din anul anetrior.
"Cred ca in 2008 piata va creste intr-un ritm comparabil cu cel din 2007, dar va trebui sa schimbam ceva, pentru ca actionarii si-au dat seama ca investitia in companiile pe care le detin trebuie sa le aduca la un moment dat profit. Motorul pietei sunt inca asigurarile auto, care aduc pierderi", a declarat Mihai Tecau, presedintele BCR Asigurari, in cadrul unui seminar organizat de Media XPRIMM.
Pe langa pierderile din politele auto, asiguratorii estimeaza ca se vor confrunta si in acest an cu problema deficitului de forta de munca, din cauza extinderii teritoriale rapide, care pune presiune pe salarii. "Cresterea salariilor din middle management a fost anul trecut in jur de 25%, iar presiune exista in continuare", afirma Bogdan Stan, directorul general al Asitrans Euroins.
Pe piata asigurarilor de viata, companiile se asteapta ca volumul de prime brute subscrise sa creasca in principal datorita reformei sistemului de pensii de anul trecut. "Reforma pensiilor a educat foarte mult publicul, iar oamenii incep sa treaca de la cheltuieli la economii. Pe de alta parte, s-au diversificat canalele de distributie, iar brokerii care au vandut pensii obligatorii se vor orienta spre asigurari de viata", spune Cornelia Coman, director general adjunct la ING Asigurari de Viata.
Ea considera ca in acest an piata va inregistra un boom, cu o crestere in jur de 30%, iar in anii urmatori va creste cu circa 20%.
"In bugetele noastre, am mers pe un ritm de crestere de 25% pentru 2008. Nu consideram ca putem sa ne asteptam la mai mult, pentru ca primele platite pentru asigurarile de viata nu sunt deductibile", afirma Florina Vizinteanu, directorul general al BCR Asigurari de Viata. Romeo Jantea, presedintele brokerului Fincop, afirma ca piata va creste cu ritmuri de cel putin 30% si dupa 2008.
"In 2009 si 2010 cresterea va fi de circa 30%, iar dupa 2010 cresterea va fi chiar mai rapida", spune Jantea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO