Bănci și Asigurări

Piaţa de leasing nu s-a oprit din cădere şi a înregistrat un minus de 27% la nouă luni

 Piaţa de leasing nu s-a oprit din cădere şi a înregistrat un minus de 27% la nouă luni

Autor: Ciprian Botea

18.11.2010, 23:54 25

Volumul finanţărilor acordate de firmele de leasing a scăzut întrimestrul trei cu 21% comparativ cu cele trei luni anterioare, la236,5 mil. euro, din cauza impactului negativ al măsurilor deausteritate asupra economiei, după ce în perioada aprilie-iunie seînregistrase un avans trimestrial de 24%, arată datele AsociaţieiSocietăţilor Financiare - ALB.

Cumulat pe primele nouă luni, finanţările acordate desocietăţile de leasing au scăzut cu 27,6%, până la 780 de milioanede euro, în condiţiile în care în perioada ianuarie-septembrie 2009volumul finanţărilor depăşise un miliard de euro.

"Dinamicadin trimestrul trei a fost influenţată de majorarea TVA şi dereducerea salariilor. Sperăm să încheiem anul acesta cu un volum alfinanţărilor care să ajungă la aproximativ un miliard de euro", adeclarat Bas Hoekstra, preşedintele ALB şi directorul general alING Lease. Piaţa de leasing a înregistrat o scădere de 74% în2009.

Finanţările pentru autovehicule continuă să reprezinte douătreimi din piaţa leasingului, volumul afacerilor pe acest segmentajungând la 497,4 milioane de euro în primele nouă luni, cu 27,4%mai puţin decât în perioada corespunzătoare a anului trecut.

Situaţia pieţei leasingului a devenit mai dificilă în a douaparte a anului în condiţiile în care finanţările pentru persoanefizice au fost complet blocate în iulie şi august, perioadă în carefirmele şi-au adaptat contractele de finanţare la Ordonanţa 50,care transpune în legislaţia naţională o directivă europeană careîncearcă să aducă mai multă transparenţă în contractele decredit.

Îngheţarea finanţărilor pentru persoane fizice în lunile de varăa venit în contextul în care societăţile de leasing înregistrauoricum un volum redus de activitate, în ultimii doi ani principalulobiect de activitate al acestora devenind revânzarea bunurilorrecuperate de la clienţi. Firmele de leasing au zeci de mii deanunţuri cu autovehicule şi echipamente recuperate de la clienţi,iar unele date indică o cifră de 30.000 de maşini recuperate.

Companiile au accesat peste 90% din finanţările acordate desocietăţile de leasing, adică peste 730 mil. euro în prime nouăluni. În acelaşi timp, 6% din sumele aprobate au fost aprobatepentru achiziţii efectuate de persoanele fizice, ceea ce înseamnăun volum total al finanţărilor de 47 de milioane de euro înperioada ianuarie-septembrie.

Din cauza scăderii veniturilor, clienţii au solicitat tot maides finanţarea de bunuri la mâna a doua, acestea ajungând la 22%din total în septembrie faţă de 6% la sfârşitul lui 2008. Totodată,peste 90% din bunurile finanţate au ca sursă de provenineţă piaţalocală, doar 8% fiind importuri din UE.

În ceea ce priveşte piaţa de echipamente, aceasta a scăzut cu16% în primele nouă luni, la 175,5 milioane de euro. În paralel,finanţările acordate pe segmentul imobiliar au ajuns la 107,3 mil.euro, în scădere cu 41,3%, tranzacţiile de pe această piaţă fiindîn mare parte contracte de tip lease-back.

Scăderea abruptă din sectorul de real estate vine în contextulîn care în primul semestru din acest an înregistrase un declin dedoar 7%. "Piaţa de real estate este foarte mică şi o tranzacţiedouă în plus sau în minus poate influenţa semnificativ imagineaacesteia", explică Hoekstra.

Aproape două treimi din companiile de leasing sunt subsidiareale băncilor, în timp ce doar 23% sunt firme independente şi 14%sunt societăţi captive (ale unor dealerii auto, de exemplu), maiarată datele ALB. Companiile independente şi cele captive au avutcel mai mult de suferit în actualul context economic, din cauzaaccesului mai dificil la finanţare.

Firmele de leasing şi companiile de credite de consum au pierdutaproximativ 25% din portofoliu în ultimii doi ani, valoareaactivelor deţinute de acestea ajungând la aproximativ 32 mld. lei

(7,5 mld. euro) la sfârşitul lunii septembrie, potrivit datelorBNR.

"Scăderea activelor se datorează radierii unor instituţiifinanciare nebancare, restrângerii accesului la finanţare,schimbării strategiei de afaceri, reevaluării condiţiilor de accesla finanţare, precum şi cererii mai mici din partea clientelei", aspus Costel Stanciu, director în cadrul Direcţiei supraveghere dinBNR.

El a explicat că pe fondul modificării strategiei de afaceri ainstituţiilor financiare nebancare (IFN), aproape jumătate dintreexecutivii companiilor înscrise în registrul special al BNR au fostschimbaţi din funcţie în ultimii doi ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO