Bănci și Asigurări

Piaţa interbancară a revenit în noiembrie pe excedent de lichiditate, de 3 mld. lei, după ce în octombrie a fost pe deficit. BNR, debitor net în raport cu băncile comerciale

Piaţa interbancară a revenit în noiembrie pe excedent...

Autor: Claudia Medrega

10.12.2021, 19:00 234

♦ Împrumuturile de urgenţă (Lombard) ale băncilor de la BNR au scăzut în noiembrie la 790,8 mil. lei, de la 1,94 mld. lei în octombrie, iar depozitele la facilitatea de depozit s-au majorat la 1,64 mld. lei ♦ Dobânzile interbancare au crescut în octombrie şi noiembrie după ce BNR a majorat dobânzile.

Piaţa interbancară a reve­nit în noiembrie pe exce­dent de lichiditate, iar surplusul a fost de aproxi­mativ 3 mld. lei, după ce în octom­brie a fost pe deficit de circa 658 mil. lei.

Anterior, timp de şase luni con­se­cu­tive, până în septembrie, piaţa inter­bancară a fost excedent de lichi­di­tate. La finalul primelor nouă luni din 2021 era excedent de 4,2 mld. lei, după cum reiese din datele Băncii Naţionale.

Fluctuaţiile de lichiditate vin într-un context în care rata anuală a inflaţiei a accelerat, urcând în octom­brie spre 8% an/an, de la 6,3% în sep­tem­brie, cursul valutar a rămas în apro­pierea nivelului de 4,95 lei/euro, iar dobân­zile din piaţa inter­ban­cară tot cresc din oc­tombrie, men­ţi­nându-se în con­ti­nuare pes­te dobânda-cheie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO