Bănci și Asigurări

Piaţa valutară a scăzut cu un miliard de euro în octombrie

Foto Octav Ganea

Foto Octav Ganea

Autor: Ciprian Botea

13.11.2013, 21:22 188

Piaţa valutară de la Bucureşti a încheiat luna octombrie cu un volum al tranzacţiilor de 30,5 miliarde de lei, adică echivalentul unei medii zilnice de 1,3 miliarde de euro, potrivit datelor BNR. Faţă de luna anterioară, volumul tranzacţiilor pe piaţa valutară a scăzut cu echivalentul unui miliard de euro în condiţiile unei volatilităţi reduse a cursului de schimb. 

Volumul tranzacţiilor fusese animat în septembrie pe fondul unei intensificări a activităţii jucătorilor străini care au ieşit de pe piaţa titlurilor de stat. Interesul pentru piaţa locală s-a redus însă luna trecută, situaţie reflectată de stabilizarea cererii pentru titluri de stat şi de volatilitatea redusă a cursului. Cursul s-a lipit practic luna trecută de pragul de 4,45 lei/euro.

Maximul de anul acesta fusese înregistrat în iunie, când tranzacţiile au urcat la 37 miliarde de euro, echivalentul unui volum mediu zilnic de aproape 2 miliarde de lei. Piaţa a fost animată în iunie tot de cererea de valută din partea străinilor care şi-au lichidat portofoliile de titluri de stat în lei. În fiecare zi băncile cumpără şi vând valută fie în relaţie cu clienţii lor, fie între ele, pentru a-şi regla poziţiile. Cea mai mare parte sunt operaţiuni cu clientela.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO