Bănci și Asigurări

Piaţa valutară s-a întors la minimele de la începutul crizei

Piaţa valutară s-a întors la minimele de la începutul...

Autor: Ciprian Botea

04.07.2014, 00:00 194

Piaţa valutară de la Bucureşti a încheiat primul semestru cu un volum de tranzacţii de circa 190 miliarde de euro, echivalentul unei medii zilnice de 1,54 miliarde de euro, în scădere cu 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Practic, tranzacţiile de pe piaţa valutară au revenit la minimele de la începutul crizei – din 2009 şi 2010.

Mediile zilnice au fluctuat în primul semestru de la 1,7 miliarde de euro în ianuarie şi februarie la un minim de 1,3 miliarde de euro în luna mai.

Luna trecută, tranzacţiile pe piaţa valutară au înregistrat o medie zilnică de 1,53 miliarde de euro, cu 22% sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut. Dinamica din iunie vine în condiţiile în care vara reprezintă oricum o perioadă apatică pe piaţa valutară. Cursul s-a menţinut pe parcursul lunii trecute foarte aproape de nivelul de 4,4 lei, unde scăzuse la sfârşitul lunii august. Piaţa valutară fusese animată în ianuarie şi februarie pe fondul intensificării activităţii jucătorilor străini, dar şi în contextul unui volum mai mare al tranzacţiilor comerciale externe.

Ulterior, tranzacţiile comerciale externe şi-au temperat ritmul de creştere. În fiecare zi băncile cumpără şi vând valută fie în relaţie cu clienţii lor, fie între ele, pentru a-şi regla poziţiile.

Din cele 1,54 miliarde de euro tranzacţii zilnice totale înregistrate în iunie, operaţiunile interbancare au însemnat 239 milioane de euro. Restul au fost operaţiunile cu clientela, segment în care sunt însă incluse şi tranzacţiile derulate cu jucătorii off-shore.

Piaţa valutară a înregistrat luna trecută un excedent de valută din operaţiunile derulate de bănci cu clientela. Astfel, vânzările zilnice de valută au fost, pe medie, cu 2 milioane de euro mai mici decât cumpărările de la clienţi.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO