Bănci și Asigurări

Pierdem 200 mil. € din limitarea contributiei la pensiile private. Pensia unui participant va fi cu 1.600 de euro mai mica deoarece guvernul nu a respectat planul initial de majorare a contributiilor.

Pierdem 200 mil. € din limitarea contributiei la pensiile private
02.03.2010, 23:05 28

Sumele acumulate in conturile clientilor fondurilor de pensiiprivate obligatorii (pilonul II) sunt cu 800 mil. lei (200 mil.euro) mai mici decat in cazul in care contributia la aceste fondurinu ar fi fost inghetata anul trecut la nivelul de 2%, in loc sa fiemajorata la 2,5%, estimeaza Emilia Bunea, directorul general al INGPensii, cel mai mare administrator de pensii private de pe piatalocala.

Fondurile de pensii de pilon II au inceput sa colectezecontributii in mai 2008, in valoare de 2% din salariul brut alparticipantilor, nivel care urma sa fie majorat cu 0,5 puncte pean, pana la 6%. Contributia a fost insa inghetata de guvern lanivelul de 2% in 2009, din cauza deficitului in crestere albugetului de asigurari sociale, in conditiile in care din acestbuget se scad contributiile care merg la fondurile private.

"Daca s-ar fi respectat calendarul prevazut de lege, activele arfi putut ajunge la 2,7 miliarde de lei in 2009 si la 5,4 miliardede lei in 2010.

In 2009 si 2010 cumulat, pierderile cauzate participantilor denerespectarea programului initial vor fi de 800 de milioane delei", a declarat Bunea, prezenta ieri la seminarul "Mediafax Talksabout Private Pensions".

Fondurile de pensii obligatorii au in prezent aproape 5 milioanede participanti. Directorul ING Pensii sustine ca un participantcare a inceput sa contribuie la varsta de 35 de ani ar fi avut lapensionare cu 6.800 de lei (circa 1.600 de euro, la cursul actual)mai mult daca s-ar fi respectat calendarul initial de majorare acontributiilor, ceea ce inseamna 4% din valoarea contului sau.

"Cu alte cuvinte, pensia anuala a acestui participant a fostredusa cu 386 de lei", explica Bunea.

Incepand cu luna aceasta fondurile private de pensii ar trebuisa incaseze contributii de 2,5%, aferente veniturilor din ianuarieale participantilor.

Fiecare client are, in medie, 120 de euro incont

Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere aSistemului de Pensii Private (CSSPP), estimeaza ca anul acestafondurile vor colecta contributii pentru numai 3,4 milioane departicipanti din totalul de 5 milioane. In ultimul an a crescutconstant numarul clientilor pentru care angajatorii nu vireaza contri butii la bugetul asi gu rarilor sociale, deci nici la fondurilede pensii private.

"Anul acesta activele fondurilor vor depasi pragul de un miliardde euro. In prezent fiecare participant are in contul sau, inmedie, active de 522 de lei (120 de euro). Nu putem dis cuta depensii cu acest nivel de contributie", spune Oancea.

De la lansarea sistemului de pensii private, aproximaiv 400 departicipanti au cerut plata sumelor acumulate in conturile lor,valoarea totala a acestora fiind de 380.100 de lei. Este vorba depersoane care s-au pensionat anticipat sau care au decedat, inultimul caz sumele fiind retrase de mostenitorii acestora.

Oancea a mai spus ca in aceasta luna ar putea fi lansat indezbatere publica proiectul fondului de garantare a pensiilorprivate, care se afla acum in analiza la Ministerul Muncii.

Fondurile inca investesc pe termen scurt

Fondurile de pensii private prefera acum plasamentele pe termenscurt, deoarece nu au activele necesare pentru a sustine emisiunilede titluri de stat pe termen lung, afirma Bogdan Dragoi, secretarde stat in Ministerul Finantelor.

"Problema este ca fondurile de pensii nu au un volum foarte marede bani pe care sa-i plaseze. Daca avem in vedere ca media lunaraeste undeva la 20 mil. euro, din care 65% poate fi plasat intitluri si se asteapta din martie sa se mearga spre 30 mil. euro,vorbim inca de sume mici. Nu vrem sa cream emisiuni nelichidepentru ca atunci pretul de pe piata secundara nu este real si sepot da repere gresite." El considera ca randamentele la titlurilede stat ar trebui sa se plaseze sub dobanda de politica monetara,adica sub 7% pe an. In prezent aceasta este de 7,14-7,15%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO