Bănci și Asigurări

Platile la termen intre companii au coborat la trei sferturi fata de anul trecut din cauza crizei

Platile la termen intre companii au coborat la trei sferturi fata de anul trecut din cauza crizei
27.08.2009, 15:45 31

In perioada ianuarie-iunie, companiile au folosit instrumente de debit pentru a efectua plati in valoare de 26,2 miliarde de lei (circa 6,2 mld. euro), cu aproape un miliard de lei sub nivelul inregistrat in primele sase luni din 2007. Fata de primul semestru al anului trecut scaderea este de 8,9 miliarde de lei, potrivit Transfond, operatorul sistemului national de plati.

Analistii spun ca in conditiile unui declin economic accentuat si a reducerii consumului era de asteptat o asemenea evolutie.

"Diminuarea valorii instrumentelor de debit este o urmare fireasca a scaderii activitatii economice si o crestere a valorii acestora ar putea fi un prim semnal de ameliorare a situatiei economice", noteaza Melania Hancila, economistul-sef al Volksbank.

Si Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen, considera ca "volumul platilor cu instrumente de debit reflecta evolutia PIB (Produsul Intern Brut), iar nu neaparat blocaje majore in economie. Daca nu exista cerere, nu exista nici plati".

Insa, in timp ce economia s-a contractat cu 6,4%, respectiv 8,8% in primele doua trimestre, declinul platilor cu instrumente de debit a fost de peste trei ori mai mare. Situatia ar putea fi explicata si de faptul ca unele firme renunta la plata prin instrumente de debit pentru a evita facturarea si implicit impozitele.

"Bineinteles ca se apeleaza la astfel de proceduri, dar nu putem spune ca este un fenomen relevant sau unul determinat de actualele conditii economice", apreciaza Dumitru.

In acelasi timp, numarul platilor cu cecuri sau bilete la ordin a coborat sub nivelul din 2004, ajungand la 3,21 milioane de operatiuni la sase luni.

In primul semestru al anului trecut numarul platilor cu instrumente de debit a fost de peste 4,4 milioane.

Situatia este cu atat mai dificila, cu cat platile cu instrumente de debit scad, in timp ce numarul si valoarea incidentelor la plata (cazuri in care bancile nu gasesc fonduri suficiente in conturile firmelor pentru a onora cecurile sau biletele la ordin emise de acestea) cresc.

Astfel, sumele refuzate la plata au crescut de 2,5 ori in primul semestru din 2009 fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 4 miliarde de lei (circa 950 mld. euro). Ponderea sumelor refuzate in totalul operatiunilor cu instrumente de debit au urcat de la 4,3% in ianuarie-iunie anul trecut la peste 15% in primele sase luni din 2009.

"Desigur, inmultirea cazurilor de neplata a acestor instumente va inrautati si mai mult situatia actuala, ducand la deteriorarea increderii dintre agentii economici si la ingreunarea fluxurilor comerciale, ceea ce va intarzia si mai mult revenirea economiei", considera Melania Hancila de la Volksbank.

Economistii se asteapta la o reluare a cresterii platilor cu instrumente de debit in a doua parte a anului, pe fondul revigorarii economiei locale. "Platile cu instrumente de debit sunt corelate cu activitatea economica. Ne asteptam la o revigorare a activitatii economice in semestrul al doilea, ceea ce va conduce si la o crestere a numarului de plati", spune Ionut Dumitru.

Melania Hancila se asteapta in acelasi timp la cresterea platilor cu instrumente de debit ca urmare a reluarii exporturilor pe fondul revenirii economiilor occidentale. "In semestrul al doilea, ma astept la o usoara crestere a valorii acestora, pe fondul revenirii celor mai importanti parteneri comerciali ai Romaniei", a declarat ea.

Exporturile Romaniei s-au contractat cu aproape 19% in primul semestru din 2009 in conditiile unei contractii generalizate a economiilor vest-europene. Germania - principalul partener comercial al Romaniei - si-a revenit insa deja din recesiune, inregistrand o crestere economica de 0,3% in trimestrul al doilea. Este de asteptat ca, odata cu revenirea economiilor ocidentale, si cererea pentru produsele romanesti sa creasca.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO