Bănci și Asigurări

Plăţile prin bancă au funcţionat mai bine în luna septembrie

Plăţile prin bancă au funcţionat mai bine în luna...

Autor: Ciprian Botea

24.10.2013, 20:54 16

Băncile au refuzat la plată instrumente de debit în valoare de 570 mil. lei (130 mil. euro) în luna septembrie, la jumătate faţă de nivelul record de peste un miliard de lei înregistrat în luna precedentă, pentru că nu au găsit suficiente lichidităţi în conturile titularilor pentru a onora cecurile şi biletele la ordin emise de aceştia. Faşă de aceeaşi perioadă a anului trecut, scăderea este de echivalentul a 400 mil. lei.

Scăderea din septembrie este surprinzătoare, în condiţiile în care lunile anterioare conturaseră un trend puternic ascendent. Numărul refuzurilor a a fost de peste 11.000 de septembrie, potrivit BNR. În cazul tranzacţiilor cu mărfuri dintre companii se fac rareori plăţi în numerar, cumpărătorii emiţând în schimb bilete la ordin prin care se angajează să efectueze plata la o dată ulterioară. Deţinătorul biletului se prezintă la bancă la data scadenţei şi primeşte banii pe care banca îi ia din contul emitentului. 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO